Uitgelicht Arijit Singh

Arijit Singh: Bollywoodglamour in Ahoy

Bollywoodmusicus Arijit Singh toert elke zomer door de Indiase diaspora. Fotograaf Marcel van den Bergh en duizenden fans zagen hem vlammen in Ahoy.

Arijit Singh bij zijn optreden in Ahoy. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Dit is echt een heel gevoelig nummer’, zegt Oesha Kamansing terwijl ze haar ogen op het podium gericht houdt. ‘Laten we elkaar omhelzen want we weten niet of we elkaar weer zien, zingt hij nu. Prachtig.’ Net als de meeste fans die zaterdagavond naar Ahoy zijn gekomen voor Arijit Singh, kan Kamansing de Hindi-teksten van de zanger uit volle borst meezingen.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Bollywood

Zijn welvaartsbuikje, nonchalante trainingsjasje en spijkerbroek doen anders vermoeden, maar de 31-jarige Singh is een van de grootste hedendaagse Indiase artiesten. Voor bijna elke grote Bollywoodfilm componeert en zingt hij minstens één nummer. De liedjes worden op het doek geplaybackt door de hoofdpersonen, maar iedereen in India herkent direct de gevoelig stem van Singh.

Elke zomer toert hij met zijn grootste hits door India en in de landen met grote Indiase diaspora. Zo staat hij over twee weken in het Wembley Stadion, in Londen. Bijna alle 12 duizend kaarten zijn al verkocht. Ahoy telt zaterdagavond nog een paar honderd lege stoelen, volgens de organisatie zijn er 4 duizend fans binnen. Vooral de vrouwen zijn prachtig gekleed – enkelen in sari’s, velen in chicsexy avondjurken met enige glitter.

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Indische expats

De Surinaamse Hindoestanen zijn in de meerderheid, maar er zijn ook Nederlanders met Afghaanse en Pakistaanse wortels op het optreden afgekomen. En leden van de almaar groeiende groep hoogopgeleide Indische expats in Nederland. Zij volgen Bollywood via Amsterdamse, Rotterdamse en Haagse bioscopen, op dvd, internet of speciale Indiase televisiezenders.

De organisatie heeft daarnaast voor Rotterdam gekozen omdat het goed bereikbaar is voor fans uit Engeland, België en Duitsland. Onder hen Katharina en Sandro uit Frankfurt. Zij behoren tot de kleine minderheid zonder Aziatische wortels. Katharina kwam op haar zestiende via een vriend in aanraking met Bollywoodfilms. ‘Elke zondag waren ze op RTL 2.’ Haar Hindi is beperkt tot enkele woorden – ‘zoals zindagi, dat betekent leven’ – maar het gaat haar om het gevoel. ‘Het was een beetje een impulsactie om zes uur vanuit Frankfurt naar Rotterdam te rijden. Maar het is wel heel leuk om Arijit nu eens live te zien.’

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Saai publiek

Niet alleen de fans komen van ver. Singh, die erom bekendstaat dat hij veel verschillende muziekstijlen mixt, heeft musici uit de hele wereld meegenomen. Zo wordt hij ondersteund door viool, cello, steelguitars en een didgeridoo. Ook spelen er een Turkse fluitspeler en een Ierse nimf met lang haar en een doedelzak.

Het publiek geniet zichtbaar, maar dansen doet bijna niemand. ‘Dat heeft te maken met de Surinaamse Hindoestanen’, zegt Oesha Kamansing die bij haar lievelingsnummers wel even van haar stoel komt. ‘Die zijn altijd bezig met de vraag wat anderen van ze denken.’ Over twee weken in Londen is de sfeer anders, voorspelt ze. ‘Daar gaat het dak eraf. Voor Arijit is dit eigenlijk nog een best saai publiek.’

Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.