Arie Storm toont hoe moeilijk het is oorspronkelijk verhaal te schrijven

 

Arjan Peters

In de novelle Letter en geest (1982) van Frans Kellendonk doemt een spook op in het magazijn van de universiteitsbibliotheek waar hoofdpersoon Felix Mandaat is gaan werken. Een enge geschiedenis, vooral als blijkt dat de eenzelvige Mandaat deze schim zelf tevoorschijn heeft geroepen.

Wellicht heeft Arie Storm de novelle herlezen voor zijn aangekondigde boek over Kellendonk. Zijn roman Maans stilte doet aan Kellendonk denken, met een hoofdpersoon August Vooys die creative writing-les geeft aan een universiteit, om onder de mensen te zijn, hoewel bijna iedereen hem angst, afgunst of afkeer bezorgt, en meestal een giftige mix van deze emoties. Aangestoken door de mode dat iedereen maar literaire thrillers afscheidt en daar ten onrechte succes mee heeft, stelt hij zich voor hoe dat er op zijn instituut zou uitzien, een moordzaak: een professor die voor lijk in de lift wordt aangetroffen, bijvoorbeeld. Dan zou Vooys verdacht zijn, want hij heeft een dodenlijst en weet waarom er geen medemens is die deugt. De literatuurprof Eddie Maan was zo onverstandig geweest Vooys' ontslag aan te kondigen. Bewijs dan je onschuld maar.

undefined

Losse ouwehoerstijl

Leunend op het idee van een ander, in een losse ouwehoerstijl die geleend lijkt van Brusselmans en Brakman (waar ook veel haat en moordzucht de liefst ongestoord orerende vertellers parten speelt), laat Storm zien dat het niet meevalt, een oorspronkelijk spannend verhaal schrijven. De schimpscheuten in de richting van bekende schrijvers en onbekende recensenten (in de roodharige, plagiaat plegende NRC-critica zullen misschien oudere lezers Elsbeth Etty herkennen) zijn vermakelijk, maar ook die maken nog geen verhaal.

Storm zelf kan een paar lessen gebruiken van een bekwame docent creative writing. Zijn armoedige vertelling wordt ontsierd door 'een plaatje dat zich in het brein van August had gevisualiseerd', 'hij was inmiddels zwaarder geworden, zijn hoofd boller, en ook aan zijn lichaam waren de nodige kilo's erbij gekomen' en 'naarmate je verder in het boek vorderde'.

Vooys is in de wieg gelegd voor solipsist. Ja, en? Je zou willen dat Storm meer van Kellendonk had opgestoken.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden