Arctic Monkeys rocken vilein

Het grootste mirakel van de Britse gitaarpop heet Arctic Monkeys. Vier jongens uit Sheffield, 19 en 20 jaar oud, ze bestaan amper een jaar, brachten een single uit in gelimiteerde oplage, en vorige week zag hun eerste echte release het licht....

Gijsbert Kamer

En dat zonder mediahype, want die ontstaat nu pas. De Arctic Monkeyshebben hun publiek op eigen houtje vergaard, door veel op te treden en hundemo's via internet te verspreiden. En hun fans, leeftijdgenoten en vaaknog jonger, hebben in de Arctic Monkeys iets herkend dat ze elders nietvonden. Zo fanatiek is hun aanhang dat de band het eerste optreden buiteneigen land, dinsdag in de bovenzaal van het Amsterdamse Paradiso, kon doenvoor een uitverkochte zaal. Voor meer dan driekwart gevuld met Britten.

Zij hadden hun kaartjes al bemachtigd voordat de naam Arctic Monkeys inde Paradisofolder stond. In eigen land moesten ze al snel honderd pondbetalen op de zwarte markt en dan ben je met Easyjet, een nacht doorhalenin Amsterdam en acht euro entree goedkoper uit. Bovendien heb je eenlegendarisch optreden gezien.

Want wat zijn ze goed, die Arctic Monkeys. In krap drie kwartier raasdende vileine rocksongs door de zaal. Zanger Alex Turner kan sneren als eenLiam Gallagher en wordt geholpen door paar honderd Britten die nog nietuitgebrachte liedjes als When The Sun Goes Down meezingen alsof het eengouwe ouwe van The Beatles betreft. Er is eigenlijk niets opmerkelijks aande Arctic Monkeys te bespeuren, maar in het gewone schuilt hun kracht. Hunteksten staan veel dichter bij de belevingswereld van hun fans dan die vanhet muzikaal spannendere Franz Ferdinand. En dat direct appelleren aan degevoelsbeleving van de adolescent ontbrak nog aan die nieuwe golf aangitaarbands.

De Arctic Monkeys, zo stelt de Britse New Musical Express deze week,verenigen een generatie zoals voor hen The Smiths, Stone Roses en Oasis datdeden. 'Een band die opsomt hoe het is om jong, verloren, blut en Brits tezijn.'

Je hoeft aan geen van deze kwalificaties te voldoen om in Paradiso tochin vervoering te raken van een ultieme pophit als I Bet You Look Good OnThe Dancefloor.

Gijsbert Kamer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden