Architectuur

Op het gebied van architectuur, stedenbouw, monumenten, archeologie en landschapsarchitectuur stelt de Raad voor Cultuur voor drie instellingen die nog geen subsdie ontvingen in de basisinfrastructuur op te nemen: de Internationale Architectuurbiënnale, Architectuur Lokaal en Open Monumentendag. Het Stimuleringsfonds voor Architectuur krijgt er ruim 3 miljoen euro bij (tot 5.219.000 euro), met de opdracht een substantieel deel daarvan te oormerken voor landschapsarchitectuur.

De Internationale Cultuurbiënnale krijgt 770 duizend euro – onder voorbehoud. De raad vindt het beleidsplan onvoldoende duidelijk om over de hele periode te oordelen en adviseert daarom een tussentijdse evaluatie in 2009.

Architectuur Lokaal wordt geprezen om de manier waarop de stichting lokale opdrachtgevers en architectuurcentra begeleidt. Open Monumentendag vervult volgens de raad een onmisbare functie op het gebied van cultuureducatie in de erfgoedsector.

Kritisch is de raad over het postdoctorale Berlage Instituut dat wel zijn subsidie (ruim 1 miljoen euro) behoudt, maar wordt gemaand scherpere criteria te formuleren. Het instituut krijgt steeds meer concurrentie en maakt volgens de raad onvoldoende haar koers duidelijk. Het advies: twee jaar subsidie, onder voorbehoud en met de afspraak om tussentijds te evalueren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden