Architectuurinstituut krijgt grote erfenis van Theo van Doesburg

De architectuurcollectie van Theo van Doesburg, visionair denker, architect, kunstenaar en oprichter van het fameuze tijdschrift De Stijl is overgedragen aan het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

De collectie-Van Doesburg past naadloos in het NAi-archief, dat al de beschikking had over de nalatenschappen van andere leden van De Stijl zoals de stedebouwkundige Cornelis van Eesteren en de architecten J. J. P. Oud en Jan Wils. De samenwerking tussen hen en Van Doesburg is nu bij het NAi optimaal gedocumenteerd. Mariet Willinge, hoofd collecties van het NAi, omschrijft de nieuwe aanwinst als er een 'van gigantische omvang' en als 'een prachtige doorsnee van wat Van Doesburg op architectuurgebied heeft gedaan'.

Vanaf 14 december toont het NAi een selectie, bestaande uit ontwerpen en afbeeldingen van uitgevoerde werken en voorbeelden van zijn samenwerking met Oud, Wils, Van Eesteren en anderen. Zo zijn er glas-in-lood-ontwerpen, voorstellen voor kleuroplossingen en meubel- en interieurontwerpen te zien.

De architectuurcollectie is een onderdeel van een veel omvangrijker nalatenschap, die de geschiedenis is ingegaan als De Schenking Van Moorsel. Vrijwel het complete archief, kunstwerken, tekeningen, foto's en het woonhuis-atelier van Theo van Doesburg in Meudon bij Parijs werd in 1983 door Wies van Moorsel, erfgename van Theo van Doesburg en zijn vrouw Nelly van Moorsel, aan de Nederlandse staat geschonken. De collectie is de afgelopen jaren over verschillende musea in Nederland verdeeld.

Schilderijen uit de erfenis gingen naar museum Kröller-Müller, de Lakenhal in Leiden werd bedacht met glas-in-loodramen. Ook het Haags Gemeentemuseum, het Van Abbe-museum in Eindhoven en het Utrechts Centraal Museum ontvingen werken uit de erfenis. Een deel van het archief ging naar het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie en naar het Letterkundig Museum.

Een belangrijk onderdeel van de nieuwe NAi-collectie vormen Van Doesburgs ontwerpen voor de Aubette, het amusementscomplex in Straatsburg, waarvoor hij samen met de kunstenaars Hans Arp en Sophie Taueber een nieuwe, revolutionaire inrichting ontwierp. Een deel van die ruimte is in 1994 in de oorspronkelijke staat hersteld. Het NAi is er een aantal schitterende tekeningen van rijker geworden.

Eind 1998 wordt door Kröller Müller en het Centraal Museum in Utrecht een grote Van Doesburg-tentoonstelling georganiseerd, waaraan ook het NAi meewerkt. De nieuwe aanwinst van het NAi zal eerder benut worden, eind volgend jaar organiseert het instituut een groot overicht van het werk van Cornelis van Eesteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.