NieuwsNieuwe voorzitter BNA

Architectenkoepel BNA kiest met Jolijn Valk als voorzitter voor frisse wind

Ze volgt Francesco Veenstra op, die rijksbouwmeester wordt.

Jolijn Valk Beeld  Alice Lucchinelli
Jolijn ValkBeeld Alice Lucchinelli

Wat wil de Branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) zijn: een lobbyclub die de politiek opzoekt, of een organisatie gericht op de maatschappij voor wie ze bouwt? Dat was de vraag achter de veelbesproken verkiezing van de nieuwe voorzitter. Met Jolijn Valk (42) heeft de ledenraad voor dat laatste gekozen – en voor een frisse wind door de BNA.

Valk is oprichter van het Amsterdamse bureau Urban Echoes, dat de afgelopen jaren naam maakte met kleinschalige woningbouw. Haar afstudeerproject, een brug over het IJ in Amsterdam, ‘illustreert nog steeds heel goed wie ik ben als architect’, zei ze onlangs in een interview. Ze wil plekken en daarmee mensen met elkaar verbinden. Ze ‘kan dat als geen ander’, zegt collega-architect Albert Herder.

Valk volgt Francesco Veenstra als voorzitter op; hij wordt per september rijksbouwmeester. Dat de BNA Valk – jong, vrouw, klein bureau – voordroeg viel op; haar voorgangers waren gevestigde namen, zoals Jeroen van Schooten en Nathalie de Vries (MVRDV), de enige vrouwelijke BNA-voorzitter tot dusver.

Opvallend was ook de commotie die rond haar kandidatuur ontstond. Architect (en BNA-lid) Bart Mispelblom Beyer protesteerde in een column op Architectenweb tegen de procedure; hij vond dat de leden onvoldoende tijd hadden om zelf kandidaten voor te dragen. Met zijn stelling dat de BNA een ‘krachtige, inspirerende voorzitter’ nodig heeft die ‘zich nergens hoeft voor te stellen’ uitte hij impliciet ook kritiek op Valk.

Voor BNA-leden is Valk geen onbekende. In 2019 werd ze genomineerd voor de BNA-Next Step Award voor jong talent, in 2020 was ze jurylid van de BNA Beste Gebouw van het Jaarprijs. En dit jaar nog werd ze als ‘nieuw gezicht’ geportretteerd op Architectenweb. In dat interview toonde ze zich zelfkritisch; ze sprak over successen, maar ook over minder geslaagde projecten.

Ogenschijnlijk is ze het tegenbeeld van Joris Deur (60), directeur van het commerciële bureau ZZDP, die zich, nadat de BNA de procedure had verlengd, als tegenkandidaat meldde. Hij profileerde zich als het zakelijke type dat ‘dingen regelt’ in Den Haag. Valk is is ook ondernemend, maar benadert het voorzitterschap vanuit inhoudelijke thema’s als klimaat, woningbouw en diversiteit. Dat laatste ‘moet geen doel op zich worden’, zei Deur in het dubbelinterview dat Indira van ‘t Klooster met beide kandidaten hield. Hij vindt dat ‘we al geëmancipeerd zijn’ omdat ‘we al eerder een vrouwelijke BNA-voorzitter hebben gehad’. Tegelijk zegt hij dat ‘het voor vrouwen gewoon veel zwaarder is om werk en privé te combineren’ en zijn vrouw ‘ook minder ging werken toen de kinderen kwamen’.

‘Kies Valk’, reageerden de jonge architecten Veerle Alkemade en Catherine Koekoek in hun opiniestuk op de website van vakblad De Architect. Ze wezen op de publicatie die het Atelier Rijksbouwmeester vorige week aanbood aan demissionair minister Van Engelshoven, waarin het gebrek aan diversiteit en de slechte positie van het grote aantal zzp’ers binnen de beroepsgroep worden aangekaart. ‘Het geringe aandeel vrouwen maakt dat er geen juiste afspiegeling van de maatschappij is. Dit mag niet genegeerd worden of als onoverkomelijk worden gezien’, schrijft rijksbouwmeester Floris Alkemade. Herder ziet Valk als de persoon die ‘een nieuw antwoord’ voor dit probleem kan formuleren, ‘ook gericht op de nieuwe generatie architecten’.

De Architect vroeg haar wat ze als eerste zou doen als ze voorzitter zou worden. Valk zei dat ze ‘na een kennismakingstoer langs zo veel mogelijk leden’ graag aanschuift bij tv-programma Jinek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden