Archief Museum of Modern Art in New York gedigitaliseerd

Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York heeft een groot deel van zijn geschiedenis online beschikbaar gesteld. Het archiefmateriaal van ruim 3.500 tentoonstellingen is gedigitaliseerd en op de website te bekijken.

Foto's van de openingstentoonstelling van het MoMa. Beeld The Museum of Modern Art
Foto's van de openingstentoonstelling van het MoMa.Beeld The Museum of Modern Art

Het MoMa opende op 7 november 1929 zijn deuren. De foto's van de openingstentoonstelling doen bijna spookachtig aan. Geen bezoekers die door de expositieruimtes lopen, maar zwart-witfoto's van de schilderijen van Cézanne, Gauguin, Seurat, en Van Gogh, zoals ze er 87 jaar geleden bij hingen. De vergeelde bladzijden van de eerste catalogus die het museum ooit uitgaf, bijna honderd pagina's dik, zijn tegenwoordig te downloaden. Het voorwoord is gewijd aan de vier schilders, die toen nog niet zo lang geleden waren overleden: 'Cézanne en Gaugien stierven rond 1905, Seurat en Van Gogh rond 1890, bijna veertig jaar geleden.'

22 duizend mappen

Zeventien jaar geleden zette Michelle Elligott, sinds 2014 hoofd van het MoMa-archief, samen met enkele curatoren, de eerste stappen naar een digitaal archief. Nu is het project, dat drie jaar geleden begon met het digitaliseren van ruim 22 duizend mappen uit het archief, grotendeels afgerond. Naast expositiefoto's en catalogi zijn ook oude persberichten en de checklist van toenmalige curators te bekijken.

Inzage in archiefstukken van oude tentoonstellingen was eerder alleen maar op verzoek mogelijk in het MoMa zelf. Nu is voor elke tentoonstelling van 1929 tot 1989 een selectie gemaakt aan stukken, die volgens Elligott een evenwichtige verzameling vormt voor zowel het grotere publiek als voor onderzoekers.

'We nodigen iedereen uit te experimenteren met de data en zijn benieuwd naar de resultaten', zegt Elligott. 'Het is voor mij een droom die uitkomt om de rijkdom van onze geschiedenis openbaar te maken. Voor geïnteresseerd publiek via de website, maar ook voor onderzoekers om aan de slag te gaan met de ruwe data. Als meer musea dit zouden doen, zou er een wereld opengaan voor onderzoek naar de geschiedenis van moderne kunst. Om te begrijpen wat er nu gaande is in de wereld van moderne kunst, moet je ook kijken naar hoe je hier bent gekomen'.

Het archief is te bekijken op MoMa.org

Museum of Modern Art in New York Beeld getty
Museum of Modern Art in New YorkBeeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden