Archeologische vondst Vermaning blijken vals

De omstreden archeologische vondsten waarmee de Drentse amateuronderzoeker Tjerk Vermaning in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw landelijke bekendheid verwierf, zijn vals....

ANP

De vondsten van Vermaning, die in 1987 overleed, zijn al dertig jaar omstreden in de archeologische wereld. In 1975 werd de amateurarcheoloog op verdenking van oplichting voor de rechter gebracht. Hij werd niet veroordeeld. Het recente onderzoek is verricht door vier archeologen onder leiding van prof. W. Roebroeks van Universiteit Leiden. De onderzoekers bekeken vuistbijlen en andere artefacten waarvan Vermaning beweerde ze op de locatie 'Eemster' te hebben aangetroffen.

'De artefacten van Vermaning vertonen krassen en afrondingen die niet overeenkomen met andere stenen die in dezelfde grondsoort zijn gevonden', zegt onderzoeker M. Niekus van het Gronings Archeologisch Instituut (GAI). Daarnaast hebben de aangetroffen stenen in het gebied een glans die windlak genoemd wordt. De vondsten van Vermaning hadden dit niet.

Volgens onderzoeker D. Stapert van het GAI was Vermaning in de jaren zeventig dusdanig populair dat slechts weinigen in Nederland de authenticiteit van zijn 'vondsten' openlijk durfden aan te vechten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden