Archeologische serious game in Allard Pierson Museum

In een zaal van het Allard Pierson Museum in Amsterdam wordt een voormalige Romeinse villa virtueel tot leven gewekt.

In een zaal van het Allard Pierson Museum in Amsterdam wordt de voormalige Romeinse behuizing virtueel tot leven gewekt. Met behulp van een gamestick kan de bezoeker door de antieke bouwval wandelen in de gedaante van een computerpersonage, een avatar, die hij op een beeldscherm kan volgen. Hij kan Augustus, Livia of een andere avatar tegen het lijf lopen. Onderweg kan hij symbolen aanklikken en zien hoe het vroeger was.

Vondst
De virtuele Romeinse villa is een Italiaanse vondst, een ‘unieke’ archeologische serious game en een van de drie visualisatietechnieken waarmee het Allard Pierson de oudheid in een moderne museale jas heeft gehesen. Zo kun je op een tweetal afbeeldingen een 3D-reconstructie aanfloepen van het Forum Romanum in Rome en de zuidelijker gelegen antieke stad Satricum. Op bewegende 3D-visualisaties kun je de reconstructie en restauratie van een faraokop zien, en een vijftal anatomisch incorrect weergegeven hardlopers op een Griekse prijsamfoor.

De 3D-visualisaties worden volgens de nieuwe directeur (sinds 1 februari) Wim Hupperetz voor het eerst in een Nederlands museum getoond. Het is een experimentele techniek met een veelbelovende museale toekomst, gelooft hij.

Twee nieuwe exposities
Zijn museum bestaat 75 jaar. Ter gelegenheid daarvan zijn er twee nieuwe tentoonstellingen te zien. De eerste, Toekomst voor het verleden, schetst in drie zalen de ontwikkeling van het museum: van het beginjaar 1934, toen een enorme verzameling oudheidkundige vondsten van de bankier C.W. Lunsingh Scheurleer werd onderbracht in een krakkemikkig schoolgebouw aan de Sarphatistraat, via een selectie van de vorige directeur Robert Lunsingh Scheurleer (een nazaat), tot de visualiseringstechnieken van zaal 3, waarin de museale visie van de nieuwe directeur besloten ligt.

De tweede tentoonstelling, een hommage van de Universiteit van Amsterdam (Bijzondere Collecties) aan het jarige museum, is gewijd aan Jan Six de archeoloog – Een bijzondere Amsterdammer, zevende telg uit het illustere Amsterdamse patriciërsgeslacht, waarvan de stamvader, burgemeester Jan Six (1618-1700), door Rembrandt is geportretteerd. Op deze expositie zijn voornamelijk oude archeologische boeken en prenten te zien.

Tentoonstellingsboek van Robert Lunsingh Scheurleer: Toekomst voor het verleden – 75 jaar Allard Pierson Museum; uitg. Waanders; 208

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden