Arabisering Algerije lokt felle protesten Berbers uit

Duizenden Algerijnse Berbers hebben het weekeinde geprotesteerd tegen de arabisering die zondag officieel van kracht werd. In de kuststad Bejaia ontaardde het protest in rellen....

AFP, EFE, Reuters

ALGIERS/TIZI-OUZOU

De demonstratie in Algiers was minder groot dan gepland omdat de oproerpolitie alle toegangswegen tot het Plein van de 1ste Mei had afgegrendeld. Bij de wegversperringen hield de politie circa hondervijftig bussen met betogers tegen uit Kabylië, de Berberstreek waar de weerstand tegen de taalwet het grootst is.

De demonstranten die er toch in slaagden het plein te bereiken, scandeerden leuzen als 'vrede', 'weg met de dictatuur' en 'regering moordenaar'. Dit laatste was een verwijzing naar de recente moord op de Kabylische protestzanger Lounès Matoub.

De betogers eisten ook dat het Berberse Tamazight als officiële taal wordt erkend. Algerije telt ongeveer vijf miljoen Berbers, bijna eenvijfde van de bevolking.

In de Kabylische hoofdstad Tizi-Ouzou gingen zaterdag duizenden mensen de straat op om 'de strijd van Matoub voort te zetten'. Zij droegen spandoeken met kreten als 'Tamazight nationale en officiële taal' en 'nee tegen de taalkundige apartheid'.

De bergachtige streek is sinds de moord op Lounès zeer onrustig. De rellen begonnen op 26 juni in de grote steden en hebben zich uitgebreid. Donderdag was het de beurt aan het plaatsje Boghni. Jongeren wierpen hier wegversperringen op en koelden hun woede op overheidsgebouwen en auto's.

Waarnemers wijzen op het gevaar dat de Kabylische zelfverdedigingseenheden, door de regering bewapend om de moslim-extremisten te bestrijden, zich nu tegen de staat keren.

De Algerijnse arabisering werd al in de jaren zeventig ingevoerd, als poging te breken met 130 jaar Frans kolonialisme. Onderdeel hiervan was onder meer het aantrekken van leerkrachten uit Syrië en Egypte. Een Franstalige elite bleef echter alle sleutelposities bezetten. De arabisering beperkte zich, mede door de economische malaise, tot de rechtspraak en de burgerlijke stand.

De nieuwe wet, die het Arabisch verplicht maakt voor alle officiële aangelegenheden, werd in 1996 aangenomen door een niet-gekozen parlement. De datum van invoering, 5 juli, is hoogst symbolisch omdat dit de Algerijnse onafhankelijkheidsdag is.

De wet wordt uitgelegd als een concessie van de machthebbers aan de aanhangers van de islamisten. Hij is vooral populair onder jongeren die zijn afgestudeerd aan de gearabiseerde scholen en universiteiten en moeilijk werk vinden omdat Frans de voertaal bleef in de zakenwereld en onder ambtenaren. Overtreders van de nieuwe wet wacht een boete die kan oplopen tot 350 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden