Aprilgrap De Correspondent maakt tongen los

Op verschillende sociale media regent het reacties op een nieuwe website waarop De Correspondent, het onlangs gepresenteerde journalistieke initiatief van voormalig nrc.next-hoofdredacteur Rob Wijnberg, een 1 aprilgrap wordt genoemd. Onder de kop '1 april, kikker in je correspondent' staat dat De Correspondent niet meer is dan een 'sociaal experiment'.

Fragment van decorrespondent.org. Beeld decorrespondent.org
Fragment van decorrespondent.org.Beeld decorrespondent.org

Dat verschillende bezoekers de site serieus nemen, blijkt uit reacties van betrokkenen op onder meer Twitter. Ze wijzen op het verschil tussen de adressen decorrespondent.nl - de echte site - en het zondag gelanceerde decorrespondent.org, waarop een blogbijdrage staat van iemand die zich Rob Wijnberg noemt. 'Bij een populistisch, vluchtig programma als De Wereld Draait Door een pleidooi houden voor verdieping: de ironie druipt er natuurlijk van af', schrijft hij onder meer.

Geen tijd
'We gaan geen journalistiek internetplatform oprichten', was daarvoor al te lezen. 'Daar zouden we overigens ook helemaal geen tijd voor hebben: Joris Luyendijk is chef Europa bij The Guardian, Alexander Klöpping gaat volgend seizoen een VARA-programma over computers presenteren en Femke Halsema is hard op weg burgemeester van Nijmegen te worden.'

'We hadden zelfs een paar hints verstopt', staat er verder. 'Als je de eerste letters van de zinnen in de openingsparagraaf van ons eerste blog achter elkaar zet, spellen ze één april.' Daarna volgt een tekst die voor sommige lezers kennelijk geloofwaardig aandoet, maar op de echte site van De Correspondent niet terug is te vinden.

Geld terug
De site kondigt aan het geld dat aanhangers al bij voorbaat hadden overgemaakt, weer terug te storten op hun rekening.

De echte Rob Wijnberg heeft op Twitter laten weten dat de grap over De Correspondent een 1-april grap is van @douchegordijn, ofwel Daan Windhorst (23), die in het dagelijks leven schrijver is van films en theaterstukken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden