April is de wreedste maand

Spannende jeugdliteratuur ontsluit voor pubers de wereld van Virginia Woolf en de Bloomsbury-groep

Het bombardement van Londen is in volle gang als een zwaarmoedige Virginia Woolf (1882-1941) de zakken van haar overjas vol stenen stopt en in de rivier Ouse springt. Haar neef Quentin en nicht Angelica halen herinneringen op aan hun even vrolijke als vreemde jeugd tussen schilders en dichters.

Cultuurgeschiedenis niet spannend genoeg voor pubers? Rindert Kromhout weet van zijn fascinatie voor de familie van de Britse schrijfster interessante jeugdliteratuur te maken. Het dubbel bekroonde Soldaten huilen niet (Leopold, 2010) schonk hem na een carrière vol kinderverwenners als Erge Ellie en Nare Nellie voor het eerst een publiek van bijna-volwassenen.

Nu is er een vervolg: April is de wreedste maand, naar een dichtregel van T.S. Eliot. Hoofdpersoon is het nakomertje Angelica. Anders dan haar grote broers vindt ze het niet altijd een feest op te groeien in een vrijgevochten kunstenaarskolonie met een feministische tante, een homoseksuele vader en een schilderende moeder die te veel haar best doet om anders te zijn.

Kromhouts kracht is dat hij de makers als uitgangspunt neemt, en niet de kunst. Een van de opvallendste literaire verwijzingen is die naar Mrs Dalloway (1925) tijdens het bezoek van Virginia en Angelica aan Londen, waar Virginia op straat commentaar geeft op iedereen die ze ziet, met precies hetzelfde kritische plezier als in haar beroemde roman.

De echte Angelica Bell overleed pas vorig jaar, op 93-jarige leeftijd in Aix-en-Provence. Kromhout laat de lezer de lol om dit zelf te ontdekken, zoals zo veel meer. In zijn nawoord zegt de auteur dat hij deze kant van de Bloomsbury-geschiedenis móést schrijven. Dat heeft hij aannemelijk gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden