Apps zijn zó 2015

Apps zijn handig en goedkoop. Wat niet iedereen beseft, is dat het ook privacygevoelige geheugenvreters zijn. Gebruik mobiele websites.

Mobiele websites zijn tegenwoordig prima geschikt voor de smartphone. Beeld ap

De app is een van de grootste succesfactoren geweest voor de iPhone en Android. Apps zijn makkelijk te installeren en ze zijn handig en goedkoop. Maar ze hebben ook nadelen. De makers doen een stevige greep in je data, bijvoorbeeld. In veel gevallen is er een alternatief: massa's websites zijn tegenwoordig prima geschikt voor de smartphone en werken net als een app.

Een goed voorbeeld is Facebook. De app werkt prima, maar als je de browser van je smartphone start en naar m.facebook.com gaat, staat je daar een 'ervaring' te wachten die niet van een app te onderscheiden valt. Er zijn wat verschillen, en die vallen niet eens allemaal in het voordeel van de app uit. De site presenteert zich in het Engels, dat is niet ideaal. Maar het menu met Facebook-favorieten en -apps is uitgebreider en handzamer. De site waarschuwt dat-ie langzamer kan zijn dan de app, maar dat valt erg mee. Facebook heeft natuurlijk liever dat je de app installeert. Dan kunnen ze je contactenlijst en allerlei andere data opzuigen. Ook is een app moeilijker echt af te sluiten dan een webpagina. Dat maakt het voor Facebook makkelijker de gebruiker te volgen. Het niet installeren of verwijderen van de app van Facebook bespaart 200 MB geheugenruimte. Een slok op een borrel.

Nadelen van apps

De privacybezwaren van apps zijn deels aan de makers te wijten, deels aan de gebruikers. De laatsten nemen zelden de moeite de lijst 'machtigingen' te bekijken die ze bij installatie aan de app geven. Op die manier staan ze data af als hun contactenlijst, hun locatie en het beheer over camera of microfoon, ook als die voor een app niet noodzakelijk zijn. Andere nadelen van apps zijn de geheugenruimte die ze in beslag nemen, de noodzaak steeds updates uit te voeren en het feit dat ze er soms maar zijn voor één type smartphone. Veel start-ups kiezen voor Apple óf Android. Apps zijn dus ook een probleem voor makers: ze moeten voor ieder type smartphone een aparte versie maken én onderhouden. Dat is de reden dat de minder belangrijke systemen, zoals Blackberry en Windows, meestal maar worden overgeslagen.

Ook de mobiele site van de Volkskrant is zo goed als identiek aan de app. Op 9292ov.nl kun je met een smartphone prima je treinreis plannen. Met een paar handelingen maak je een snelkoppeling, zodat ook in dat opzicht de werking van een app wordt nagebootst. Of je favoriete app een corresponderende website heeft, is via Google te achterhalen. Spotify, WhatsApp en Skype hebben geen website die dezelfde service biedt als hun app.

De reden dat mobiele sites sterk zijn gaan lijken op apps heet Html5. Html is de taal waarmee webpagina's worden opgemaakt. Html5 bestaat anderhalf jaar. De bedoeling was meer vormen van interactie mogelijk te maken, zodat websites meer op software kunnen gaan lijken en beter rekening te houden met de vele gadgets die worden gebruikt. In de begindagen van het mobiele web zagen veel websites er op een smartphone uit alsof je er door een sleutelgat naar keek: de pagina was veel groter dan het scherm. Dat is verholpen, en een goed ontworpen site kan nu prima werken op zowel een iPhone, een Android-smartphone als een Blackberry of Windowstelefoon. De vereiste geheugenruimte is verwaarloosbaar, omdat er niets hoeft te worden geïnstalleerd. Updaten hoeft niet meer, dat doet de website zelf. Een website kan zichzelf niet trakteren op allerlei 'machtigingen' en kan zich dus niet vergrijpen aan je contactenlijst en dergelijke.

Een detail dat soms belangrijk kan zijn: wanneer je gebruikmaakt van een mobiele site, kun je niet zonder een internetverbinding. Als je bijvoorbeeld je digitale agenda in een app hebt, kun je zonder internet nog je afspraken bekijken - al kun je geen wijzigingen doorvoeren. Bij een mobiele site gaat zelfs dat niet. Op Twitter kun je met de app de tweets nog zien die je de laatste keer op je scherm had. Gebruik je Twitter via mobile.twitter.com, dan kun je ook dat vergeten als je geen bereik hebt. Hier scoren apps dus punten, maar het is niet voor iedere app belangrijk. Niet bijvoorbeeld voor nieuwsmedia.

APPS: permissies en geheugengebruik

Facebook
Geheugen: 200 MB na installatie
Machtigingen: 15 (eigenlijk veel meer als je de specificatie bekijkt)
Machtigingen oa.:
-Lees telefoonstatus en identiteit
-Lees uw tekstberichten
-Foto's en video's maken
-Audio opnemen
-Locatie
-Bekijk en wijzig contacten
-Kalender lezen en wijzigen
-E-mail verzenden
-Lees en wijzig sd-kaart
-Accounts maken en wachtwoorden instellen
-Bestanden downloaden zonder melding
-Netwerktoegang, netwerkverbinding wijzigen

Volkskrant
Geheugen: 22,44 MB na installatie
Machtigingen: 6
Machtigingen:
-Lees telefoonstatus en identiteit
-Geschatte locatie
-Lees en wijzig sd-kaart
-Zoeken naar accounts op het apparaat
-Slaapmodus voorkomen
-Netwerktoegang

9292ov
Geheugen: 20,23 MB na installatie
Machtigingen: 4
Machtigingen o.a.:
-Contacten bekijken
-Locatie
-Netwerktoegang

Apple tegen mobiele sites

Als er één partij is die de ontwikkeling van apps naar mobiele sites het liefst zou tegenhouden, is het Apple. Het bedrijf maakte vorig jaar bekend dat de App Store tot dan toe 25 miljard omzet had geboekt, waarvan 10 miljard alleen al in 2014. 30 procent hiervan houdt Apple zelf. Het kost 'Cupertino' dus veel geld als de app aan belang inboet, veel meer dan het Google kost, omdat Android-gebruikers minder grif voor apps betalen. Ook vindt Apple het prima dat nogal wat apps alleen voor de iPhone beschikbaar zijn. Als aanbieders van informatie voor websites kiezen boven apps, verdwijnt dat voordeel.

Vandaar dat diverse nieuwe standaarden die mobiele sites krachtiger kunnen maken, wél worden opgenomen in de browsers Firefox, Opera en Chrome maar niet in Safari van Apple. Kunnen iPhone-gebruikers dan een van die andere browsers installeren? Jawel, maar de standaarden moeten eruit worden gesloopt voordat ze worden toegelaten in de App Store. Apple maakt het zijn klanten zo moeilijk mogelijk de app vaarwel te zeggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden