Weblog

Apps voor het spektakel (Spelen) en de stad (Londen)

Over drie dagen breekt de sportorgie los die Olympische Spelen heet. Een greep uit de apps die thuisblijvers op de hoogte houdt van alle sportieve activiteiten en apps die bezoekers het Londen naast de Spelen laat ontdekken.

Over 25 dagen weten de inwoners van Londen of het goed een idee was om de Olympische Spelen in hun stad te organiseren. Dan dooft het Olympisch vuur en gaan duizenden atleten, tienduizenden officials en miljoenen bezoekers weer huiswaarts. Wat rest zijn dan een handvol nieuwe en vernieuwde sportaccomodaties, herinneringen en de eindafrekening.

En de apps die ter gelegenheid van de zomerspelen werden gemaakt voor mobiele telefoons en tablets.

Dankzij mobieltjes hoeven we al een zomerspelen of drie niet langer aan televisie of radio gekluisterd te zitten. Had de tv nog qua formaat een voorsprong, met de komst van de tabletcomputer is de sportfan ook visueel 'bevrijd'. Londen 2012 is de eerste Olympiade sinds de stormachtige opkomst van de tablet, ingeluid door de Apple iPad twee jaar terug.

Op deze pagina doen we een greep uit het apps-aanbod, met programma's over de Olympische Spelen én over de stad waarin het evenement gehouden. Want Londen heeft als eerste stad die de Spelen drie keer organiseert (in 1908 en 1948) meer te bieden.

Vanzelfsprekend is elke poging om een selectie te maken van de beste apps bijvoorbaat gedoemd. Het aanbod is groot. Een app die in de aanloop naar de Spelen geweldig lijkt, kan in de praktijk vies tegenvallen. Maar om Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Spelen, te citeren: het belangrijkste is niet winnen maar deelnemen.

Apps voor het Spektakel:

London 2012: Official Results
(iOS, Android, Windows Phone 7, Blackberry - gratis, EN)
De officiële bron met de feiten over alle winnaars en verliezers, 'recht uit de mond van het paard', zoals de Britten zeggen. Inclusief mini-biografieën van alle atleten. Zoek op discipline of land. Ook met wedstrijdschema.

NOCNSF Londen 2012
(iOS, Android - gratis, NL)
Alles over de Nederlandse deelnemers en hun prestaties. Ook offline te gebruiken.

Zin in Goud
(iOS, Android - gratis, NL)
Hoofdsponsor Rabobank biedt video's, foto's en tweets van Nederlandse atleten. Inclusief mini-documentaires over de weg naar goud van Anky Grunsven e.a.

Mega Olympic Quiz
(iOS - € 0,79, EN)
London Olympics 2012 Mega Quiz
(Android - gratis, EN)
Test je sport- en spelenkennis (en je beheersing van het Engels). In welke sport voer je een 'randolph' en een 'rudolph' uit? Wat werd er als eerste ingevoerd op de Spelen - het ereschavot of de gouden plak?

Reuters Olympics London 2012
(iOS - gratis, EN)
Martmoe? Smeetssleets? Haal uitslagen, verslagen en beelden bij een van de grootste persbureaus ter wereld, met honderden reporters aanwezig in Londen. Voor actueel nieuws moet je online kunnen.

Apps voor de Stad:

London 2012: Join In
(iOS, Android, Blackberry - gratis, EN)
De officiële gids en planner, met ook aandacht voor niet-atletische activiteiten. Waar staan grote tv-schermen opgesteld in Londen? Met plattegronden van de Olympische accomodaties.

Museum of Londen - Street Museum
(iOS, Android - gratis, EN)
Richt de camera van je mobieltje op een plek in Londen en de app legt er een historisch beeld over heen. Beleef het Londen van de Grote Brand uit 1666 tot de swingende jaren zestig. Er is ook een versie met Londen ten tijde van de Romeinen (Street Museum - Londinium) en Dickens (Darker London).

The London Pub Crawl
(iOS, Android - € 1,59 / € 4,99 voor uitgebreide versie, EN)
Wandeltochten langs de opvallendste van de 7.000 kroegen in Londen. De luxe-versie biedt veertig tochten met elk vier bijzondere pubs, inclusief routeaanwijzingen (die je nodig hebt als je in elke kroeg een pint achteroverslaat).

British Film Locations
(iOS, Android - gratis, EN)
Bezoek de locaties van beroemde films, met gedetailleerde routeaanwijzingen en beschrijving. Ook bruikbaar buiten de Britse hoofdstad.

Barclays Bikes
(iOS, Android - gratis, EN)
Ontdek Londen op een huurfiets met de Londense variant op het Amsterdamse wittenfietsenplan. Met deze app check je de beschikbaarheid van de 6.000 'bikes' bij de 400 depots. Fietsen zijn ook door toeristen te huren, ad hoc, met een creditcard. Eerste half uur is gratis.

Love Clean London
(iOS, Android, Windows Phone, Blackberry - gratis EN)
Mobiel meldpunt voor straatvuil, fietswrakken, overvolle vuilnisbakken. App bepaalt automatisch de locatie, van gebruiker wordt foto verwacht en keuze voor de aard van de verontreininging.

London City Guide
(Android - gratis, UK)
App van TripAdvisor, website waar gebruikers via recensies de beste hotels, restaurants, attracties enz. aanwijzen. Er staan al 50 miljoen gebruikservaringen online en elke dag komen er duizenden bij. Voor de iPhone is er een bescheiden versie TripAdvisor Offline City Guides met meerdere steden.

Hailo
(iOS, Android - gratis, UK)
Taxi nodig? Op afroep met deze app. Geef aan of je afrekent in contanten of met creditcard. App telt de minuten af die je moet wachten en vraagt passagier om beoordeling van de rit. Al 3.000 taxi's zijn aangesloten bij Hailo.

Apple heeft in zijn iTunes App Store twee overzichten opgezet van apps die van pas komen bij een bezoek aan Londen, voor de iPhone en alleen voor de iPad.

NOCNSF weet: bloot verkoopt.
Waar is de Olympische Vlam? In de officiële Londen 2012 Join In-app
Geen triviale vraag in Mega Olympics Quiz
Bloggen over bits en bytes
Nooit meer tevergeefs zwaaien om een taxi (in Londen en Dublin).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden