Appman: slimme camera en slimme calculator

Elke drie weken brengt de gadgetpagina in V, het dagelijkse katern bij de Volkskrant, een overzichtje van nieuwe en opmerkelijke toepassingen voor iPhone, Android-mobieltjes en de Windows Phone. Plus: een oproep van Appman voor suggesties.

Colour Slam: een mix van oud en nieuw. Beeld Jumbo
Colour Slam: een mix van oud en nieuw.Beeld Jumbo

Koninklijke Jumbo slaat een brug tussen traditionele spelletjes en mobieltjes. Met bijvoorbeeld Colour Slam (iOS, Android, € 9,99): verdeel de echte kaarten onder twee tot vier spelers. Die moete een mep geven op de kartonnen kaart die overeenkomt met de kaart op het scherm van het mobieltje of het tablet. Wie de meeste passende klappen uitdeelt, wint.

Calculators staan correcties halverwege een rekensom niet toe, maar Calzy (voor iOS, € 0,98) wel. De rekenmachine maakt ook nog eens vrolijke geluidjes als je optelt, aftrekt, vermenigvuldigt, deelt of percentages berekent. Perfect voor als een spreadsheet overkill is.

Pixlr Express PLUS (iOS, Android, gratis) maakt alle andere fotobewerkers overbodig. Liefst 600 effecten biedt de app, plus automatische correctie, hulp bij uitsnedes en artistieke randen. Gemaakt door Autodesk, de veteraan in 3D-software die een hele nieuwe markt heeft gevonden in mobiele toepasingen.

Honderden Amerikaanse (kranten)strips en politieke cartoons zijn gratis te lezen op de website GoComics. Dat heeft nu ook een app uitgebracht (iOS en Android, gratis). Je kunt na registratie een lijstje maken met favoriete tekenaars. De collectie gaat twintig jaar terug.

OV-planners gaan er meestal vanuit dat je thuis je route opzoekt, met startpunt en bestemming. Maar op straat wil je gewoon weten waar je dichtbij een bushalte kunt vinden. Bushalte (WinPhone 8, gratis) doet precies dat. Lang niet alles staat erin en je kunt geen plekken op een kaart selecteren, maar het begin is veelbelovend.

De langwerpige Lytro is een revolutionaire camera van ruim 300 euro waarmee je een foto schiet waarop je achteraf bepaalt wat je scherp wilt zien - de voorgrond of de achtergrond. FocusTwist (iOS, € 1,79) aapt een Lytro heel slim na, door een reeks foto's te schieten met verschillende diepten. De app vraagt om een vaste hand.

Is het 'als' of 'dan'? 'Gebeurt' of 'gebeurd'? Nu de grote man (Piet) achter de methode (Paardekoper) niet meer leeft, moeten we zelf ontleden en goed spellen. Wel kunnen we Onze Taal (iOS en Android, gratis) downloaden, de eerste hulp bij spellingsongelukken van de gelijknamige stichting.

Sterrenkijken (iOS,€ 1,79) is een astronomische kalender met een plus- en minpunt. De plus is de samensteller, Govert Schilling, het kosmisch orakel van de Volkskrant. De min: de app kijkt maar vijf dagen vooruit. Een alternatief biedt Mijn Hemel (iOS, Android, gratis).

Oeverloos vergaderen - een gesel waaraan Nederland 60 miljard (!) euro per jaar verspilt - daar willen we allemaal wel van af. Vergaderen (voor iOS, € 7,99) levert daar het gereedschap voor in de vorm van een vergaderwijzer, een quiz, een kostenteller en een persoonlijke benchmark.

Overgestapt van een iPhone naar een Nokia 920 of HTC One of 8XS? Schakel AppSwitch (WinPhone 8, gratis) in om de alternatieven te vinden voor de toepassingen die je achter hebt moeten laten. Met Live Tile die waarschuwt als een vervanger zich aandient in Microsofts App store.

Stripboeken voor tablets zijn meestal gedigitaliseerde versies van de papieren editie. Ravenous is een originele graphic novel van Erik Menno van Os voor de iPad (€ 3,59, vor 17jaar en ouder). Zijn thriller beslaat 577 zwartwit-tekeningen.

Door de bomen het bos niet meer zien - dat is een gevaar dat op de loer als je veel fotos maakt met je mobieltje. Flayvr (voor iOS, Android, gratis) schept orde in chaos.

Oproep! We zoeken de beste apps om dingen uit te rekenen en te meten. Wat is je favoriete meetlat of afstandsmeter? Welke app rekent eenvoudigst percentages uit? Welke zet het mooist eenheden (Fahrenheit naar Kelvin) en valuta om (kwanza's naar kronen)? Suggesties met korte beschrijving naar techno@volkskrant.nl.

(Deze rubriek verschijnt elke drie weken op dinsdag in de V).

null Beeld Bushalte
Beeld Bushalte
Onze Taal Beeld Onze Taal
Onze TaalBeeld Onze Taal
null Beeld GoComics
Beeld GoComics
null Beeld Autodesk
Beeld Autodesk
null Beeld Vergaderen
Beeld Vergaderen
De graphic novek Ravenous. Beeld EM van Os
De graphic novek Ravenous.Beeld EM van Os
Meten is weten: Afstandsmeter - Smart Measure voor Android. Beeld Smart Tools
Meten is weten: Afstandsmeter - Smart Measure voor Android.Beeld Smart Tools
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden