Apples girlpowerparade ‘The Morning Show’ grijpt je nog niet echt ‘by the pussy’ ★★★☆☆

The Morning Show gaat met gebalde vuist het post-#MeToo-tijdperk in, maar trippelt op kousenvoetjes rondom de gevallen man in het midden.

Emma Curvers

Jennifer Aniston in The Morning Show. Beeld screenshot
Jennifer Aniston in The Morning Show.Beeld screenshot

Het weekend waarin Apple aan alles en iedereen de streamingoorlog verklaart, verloopt bij mij thuis opvallend tam. Ik zit absoluut niet te wachten op nog een account waarvoor ik mijn wachtwoord vergeet, maar kruip vrijdag bij de lancering van Apple Tv+ natuurlijk toch braaf onder een deken om te bingen, alles om dat gratis proefabonnement weer op tijd op te kunnen zeggen. Veel is daar dan nog niet te zien trouwens, maar The Morning Show, hun vlaggeschip met Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell, houdt me voorlopig wel geboeid.

De doorgewinterde presentator van een ochtendnieuwsshow, Alex Levy (Aniston, beter dan ooit), moet zich daarin staande zien te houden als haar copresentator wordt ontslagen vanwege een beschuldiging van seksueel wangedrag. In het machtsspel dat ontstaat, tussen Levy en een aantal omroepbazen die haar niet meer zo piepjonge verschijning toch al wilden vervangen, wordt de tot dan toe onbeduidende verslaggever Bradley Jackson (Reese Witherspoon) handig ingelijfd.

In de dampende puinhoop pogen de vrouwen de zaken naar hun hand te zetten – precies zoals in het echte leven dus. Voormalig all American sweethearts Aniston en Witherspoon namen de afgelopen jaren als producers de teugels zelf in handen. The Morning Show laat zich dan ook makkelijk bekijken als hun finale kwijting.

Levy rukt haar haarextensies uit, beukt sidderend van genot haar glas op tafel voor een muur van zelfvoldane maatpakken en wordt ziedend als haar make-up voor de rode loper niet in dat etterig kleine galatasje past. Intussen rekent Jackson als de bijdehante, temperamentvolle journalist af met de verwachtingen die de mediabaronnen hebben van ‘de typische vrouw’.

Drama

Een show van Jay Carson

Met Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Steve Carell

Te zien op Apple TV+

De eerste drie afleveringen zijn dus een heerlijke girlpowerparade van sassy oneliners als ‘Ik ben geen perky persoon!’, uitspraken die hier en daar iets te doelgericht bedacht lijken om internetfeministen tot een rondedans van ‘yes girls!’ te bewegen. En ik dans graag mee. Jammer genoeg maakt The Morning Show, om al die pittige uitspraken uit te lokken, van de mannen wel een iets te makkelijk symbool voor de macht in de media.

Bij die mannen schuilt ook het ongemak van de serie. Want wie is eigenlijk die co-host Mitch Kessler (Steve Carell), die beschuldigd wordt van seksueel wangedrag? Hij is geen verkrachter, wordt steeds benadrukt, en ook zijn sympathieke mannelijke collega’s knikken mee als hij zegt dat hij slachtoffer is van ‘#MeToo-overcorrectie’. ‘Ik heb een paar assistenten geneukt en ze vonden het lekker’, zegt Kessler.

In een van de interessantste scènes zoekt Kessler troost bij een bevriende regisseur, ook een ten val gebrachte man. Net als ze lekker zitten te klagen over #MeToo en die doorgeslagen krijswijven, blijkt dat die regisseur geen slachtoffer is. ‘Jíj bent een roofdier’, zegt Kessler. Maar wie is Kessler, en waarom heeft hij in zijn kleedkamer een knop onder zijn bureau waarmee hij de deur op slot kan doen?

The Morning Show marcheert met gebalde vuist de vrouwenzaak in, maar trippelt vooralsnog op kousenvoetjes om het misbruik heen. Ik ben geboeid, zeker, maar hopelijk grijpt de serie me nog voor het proefabonnement is afgelopen echt by the pussy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden