Apple doet niet mee met NFC: tegenslag voor mobiel betalen

Apple heeft een bom gelegd onder de NFC-(Near Field Communication), dat hard op weg was de nieuwe standaard voor contactloos betalen te worden. Ook in de nieuwste iPhone 5S en 5C, die dinsdagavond werden gepresenteerd, zitten geen NFC-chips. Apple gaat weer in de contramine, zoals het al eerder deed door de micro-usb-standaard te negeren, en komt met een eigen technologie. Hiermee komen veel banken en betaaldiensten voor een dilemma te staan.

Een instructie van de iPhone 5S tijdens een media-event in China. Beeld ap

Verschillende partijen hebben zich al achter de NFC-standaard geschaard. Tal van telefoons, van Samsung, HTC, Nokia en vele andere zijn met een NFC-chip uitgerust. Ook het Android-besturingssysteem - marktleider onder de besturingssystemen - is ingericht op de NFC-technologie. Onder andere Mobiel Betalen Leiden, Google Wallet, de garages van Q-Park en meerdere toegangscontrolesystemen hebben de NFC-technologie omarmd. Mobiel Betalen Leiden, een initiatief van ABN Amro, Rabobank, Mastercard en KPN, moet als voorbode dienen voor betalen met de smartphone in heel Nederland.

Woordvoerder Margo van Wijgerden zegt het dan ook jammer te vinden dat Apple's apparaten niet met NFC-chips zijn uitgerust. 'We hadden het al een beetje zien aankomen. Maar deze hele markt is nog zo ontzettend in ontwikkeling, het kan nog alle kanten op. We hebben daarom ook heel veel tijd uitgetrokken om dit systeem te ontwikkelen'. Ze vraagt zich af of de opstelling van Apple houdbaar is. 'Heel veel toestellingen hebben NFC. De vraag is: hoe sterk wil daar als één partij tegenin gaan? Dan zet je jezelf op achterstand.'

Dreiging in de standaardenstrijd
Toch zal Apple's sterke marktpositie een serieuze dreiging betekenen in de nieuwe standaardenstrijd om het mobiel betalen. Apple liet tijdens de presentatie dinsdagavond de term iBeacons vallen als onderdeel van het nieuwe besturingssysteem iOS 7. iBeacons zou Apple's eigen standaard worden voor allerlei locatiegebaseerde activiteiten, waaronder contactloos betalen. De details van de nieuwe technologie zijn nog niet precies bekend, maar wel dat het is gebaseerd op de Bluetooth Low Energy-standaard (BLE). Vergeleken met de klassieke Bluetooth, verbruikt BLE aanzienlijk minder stroom, terwijl het bereik even groot is.

iBeacons heeft als voordeel op NFC dat het veel meer kan dan alleen het verrichten van draadloze betalingen. Het kan ook gebruikt gaan worden voor locatiebepaling op plekken waar GPS niet goed werkt, zoals in een warenhuis, garage of een museum. Als de winkel een apparaatje met iBeacons heeft, kan de locatie van de iPhone (of ander Apple-apparaat) zeer precies bepaald worden omdat de software kan meten wat de afstand tot de iBeacons is. En omdat het bereik van BLE veel groter is dan NFC, kan er bijvoorbeeld een aanbieding worden verstuurd naar een telefoon als iemand langs een winkel loopt.

Gangpad-navigatie
Vervolgens kan de winkelbezoeker precies naar het gangpad in de winkel genavigeerd worden, waar de aanbieding zich bevindt. In een museum kan het gebruikt worden om bijvoorbeeld audiogidsen af te spelen omdat de smartphone weet dat de gebruiker precies voor dat schilderij staat. Een nadeel kan zijn dat Bluetooth door het grotere bereik ook potentieel onveiliger is met het oog op cybercriminaliteit en privacy.

Ook betalingssysteem PayPal heeft Bluetooth omarmd voor zijn betaalapps. Hierbij moet de winkelier een usb-stick plaatsen die een bluetooth-signaal uitzendt dat automatisch verbinding maakt met klanten die een PayPal-app op hun smartphone hebben geïnstalleerd. Consumenten moeten per winkel toestemming geven om verbinding te maken met de Beacon, en kunnen vervolgens met hun PayPal-account betalen.

Kunnen er meerdere systemen voor mobiel betalen naast elkaar bestaan? Van Wijgerden vindt dat niet wenselijk en verwacht ook niet dat dat zal gaan gebeuren. 'Daar zitten zowel consument als winkeliers niet op te wachten.'

 
De vraag is: hoe sterk wil daar als één partij tegenin gaan? Dan zet je jezelf op achterstand.
Margo van Wijgerden
Google-topvrouw Stephanie Tilenius tijdens een persconferentie over Google Wallet. Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden