Appel-huis in Amsterdam

Amsterdam In de Dapperstraat in Amsterdam komt een Karel Appel-huis. Op 25 april, de verjaardag van de in 2007 overleden kunstenaar, opent het voormalige woonhuis van de kunstenaar als woonruimte voor vier studenten van de Rijksakademie, die er steeds een jaar mogen blijven....

Na afloop van de opleiding is het huis jaarlijks een maand geopend voor publiek, van half december tot half januari. In deze maand wordt getoond hoe Appel er leefde en zal werk van de studenten te zien zijn, geïnspireerd op de kunst van Appel.

Woningstichting De Key nam het initiatief de woning op nummer 7 in het teken van de kunstenaar te stellen. Het Cobra Museum in Amstelveen zal meewerken aan de presentaties, en DUS Architecten neemt de verbouwing op zich. De verbouwing is geïnspireerd op het werk van Appel, die er zeven jaar woonde. Aan de gevel is een kunstwerk geïnstalleerd van kunstenaar Martijn Sandberg, met daarin de tekst ‘Appel was hier’.

Gisteren werd ook een laat werk van Appel onthuld in het Van Abbemuseum in Eindhoven: een portret van kunstkenner Rudi Fuchs uit 2005. Het opmerkelijke schilderij, voorzien van twee gekleurde tl-lampen, is atypisch voor de kunstenaar en doet eerder denken aan het werk van schilder Georg Baselitz en conceptueel kunstenaar Dan Flavin, kunstenaars met wie Fuchs in het verleden veel affiniteit toonde. Fuchs was directeur van het Van Abbemuseum tot 1987, waarna hij directeur van het Stedelijk Museum werd. Het kunstwerk is tot en met 21 maart onderdeel van de tentoonstelling Vreemd en Vertrouwd in het Van Abbe.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden