Weblog

Apparatsjik: sportschool en spelcomputer op een iPhone

Als iemand zich afvroeg of het wel goed gaat met Apple, het antwoord luidt: prima. Het bedrijf zond onlangs liefst twee medewerkers naar Amsterdam om journalisten een vooruitblik te geven op nieuwe apps die de komende weken zullen uitkomen voor iPhone en iPad. Eentje deed niet meer dan even een virtuele sprint trekken en een keer in de lucht springen in het Amsterdamse kantoor van Apple.

Peter van Ammelrooy
Billy maakt het niet lang meer in Sky Gambler Air Supremacy. Beeld NAMCO BANDAI
Billy maakt het niet lang meer in Sky Gambler Air Supremacy.Beeld NAMCO BANDAI

Met een miljard toepassingen die elke maand worden gedownload, waarvan een deel betaald, kan Apple zich wel veroorloven om twee 'evangelisten' op pad te sturen. Eind april werd de mijlpaal van de 25 miljardste download bereikt in de iTunes App Store, waarin 600 duizend stuks software zijn te vinden. Apple heeft al 365 miljoen draagbare i-apparaten verkocht.

De Californische gadgetkoning zal ongetwijfeld nog meer apps slijten als binnenkort versie 6 van het iOS verschijnt. Details over de update van de motor in de iPhone, -Pod en -Pad worden komende week verwacht, als in San Francisco het WWDC begint - een conferentie voor ontwikkelaars van Apple-software. De bijeenkomst begint maandag en duurt tot en met vrijdag.

De evangelisten in Amsterdam hielden de kaken op elkaar over iOS 6. Sprinten en springen deed de ene Apple-man in nieuwe sportschoenen van Nike, nu voorzien van nog meer sensoren die je bewegingen in nog meer detail registreren. Met de vorige generatie schoenen geschikt voor Nike+ - een app voor de iPhone of iPod Touch - kon je laten vastleggen hoe hard je loopt, hoe ver en welke route.

De nieuwe Nikes leggen nu ook vast hoé je loopt, of je je voeten goed afzet. Er zal dan ook een nieuwe versie van de app verschijnen, de Nike+ Training, waarmee je een persoonlijke trainer in je broekzak stopt. Dankzij de nieuwe (druk)sensoren kan de trainer zien of allerlei activiteiten wel goed uitvoert. De schoenen communiceren met het mobieltje of de mediaspeler via Bluetooth; de elektronica gaat op een volle accu 40 uur mee, belooft Nike. Wanneer precies de nieuwe schoenen te koop zullen zijn, is nog even ongewis.

Een ander veelbelovende update is die voor Sky Gamblers: Sky Supremacy. De game waarin je een gevechtsvliegtuig bestuurt is uit sinds maart. Uitgever Namco Bandai voegt er een 'party-modus' aan toe. Zit je met een aantal bezitters van een i-apparaat bij elkaar in de huiskamer, dan kun je gezamenlijk luchtgevechten houden en die op een televisie projecteren - op voorwaarde dat daar een AppleTV aan is gekoppeld.

Iedere speler krijgt een deel van het televisiescherm toegewezen. Gamen via een 'split screen' was tot nu toe voorbehouden aan een Xbox of PlayStation - maar is nu dus ook mogelijk met een iPhone of iPad. Als Microsoft en Sony zich niet al ongerust maken over hoe Apple gamers weglokt van hun spelcomputers - dan mogen ze daar nu wel eens mee beginnen.

Gamers zullen ook smullen van een nieuwe aflevering in de Infinity Blade-sage. Uitgever Epic Games legt de laatste hand aan Infinity Blade Dungeons, een rollenspel-spel dat gebruikt maakt voor de betere schermen van de laatste generatie iPads, -Pods en -Phones. De game is geheel bestuurbaar via het aanraakscherm. Dungeons kan zich makkelijk meten met de hak- en houwgames die voor de grote spelcomputers zijn uitgebracht (herhaal hier de opmerking dat Microsoft en Sony zich toch echt zorgen moeten gaan maken).

Voor kinderen zal ontwikkelaar Monster Costume binnenkort het levende plaatjesboek Star Academy, over een jonge uitvinder die in een fantasiewereld verzeild raakt. Tablets maken een geheel nieuw soort medium mogelijk - een kruising tussen boek, game en tekenfilm. Goek? Toek? Bame? Bekenfilm?

Ook voor kinderen verschijnt een nieuwe versie van de Barefoot World Atlas, sind maart al verkrijgbaar voor de iPad, maar straks ook geschikt voor de iPhone. De atlas leert kinderen op een speelse manier over andere landen, gebruiken en historische gebeurtenissen, door vlaggetjes aan te raken op een interactieve globe.

Alle genoemde apps verschijnen (voorlopig?) alleen voor de mobiele apparaten van Apple - zodat het bedrijf je nog wel een tijdje duo's door Europa kan sturen voor demonstraties.

Apparatsjik gaat vanaf juli regelmatig berichten over apps voor het iOS, Android, Windows Phone en BlackBerry OS.

undefined

null Beeld
Uitslovers met pratende sportschoenen aan. Beeld
Uitslovers met pratende sportschoenen aan.
Infinity Blade Dungeons: Rentokill op z'n Middeleeuws. Beeld
Infinity Blade Dungeons: Rentokill op z'n Middeleeuws.
null Beeld
Prachtige beelden uit een levend plaatjesboek: Star Academy. Beeld MONSTER COSTUME
Prachtige beelden uit een levend plaatjesboek: Star Academy.Beeld MONSTER COSTUME
null Beeld
Aardrijkskunde anno 2012 met de Barefoot World Atlas.. Beeld TOUCH PRESS
Aardrijkskunde anno 2012 met de Barefoot World Atlas..Beeld TOUCH PRESS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden