Apocalyptisch stuk van Van Dantzig voor De Appel

De choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig gaat bij Toneelgroep De Appel komend seizoen een voorstelling regisseren op basis van een eigen geschreven toneeltekst....

HEIN JANSSEN

Van onze verslaggever

Hein Janssen

AMSTERDAM

De vormgeving wordt verzorgd door Toer van Schayk. De première is half oktober in het Appeltheater in Den Haag. Na een serie voorstellingen in Den Haag zal het stuk ook te zien zijn in Carré in Amsterdam.

Toen gij naakt en bloot waart had eerst als werktitel Varkenspest. Van Dantzig werd door de beelden van de massale varkensslacht geïnspireerd tot een apocalyptisch stuk, waarin naast de actualiteit ook uit Vondel en de Bijbel zal worden geciteerd.

Het is voor het eerst dat Van Dantzig een toneelstuk schrijft en regisseert. Het initiatief is genomen door de artistiek leiders van De Appel, Aram Adriaanse en Aus Greidanus. Adriaanse: 'Na het vertrek van Erik Vos hebben we de spelers gepolst over wat hun wensen voor de toekomst waren. Naast de regies van ons beiden, willen zij af en toe graag werken met jonge theatermakers en met kunstenaars uit andere disciplines, die affiniteit met theater hebben. Rudi van Dantzig stond vanaf dat moment hoog op ons lijstje.'

Utrecht verbouwt

Catharijne Convent

ANP

UTRECHT

Het museum Catharijne Convent in Utrecht zal voor acht miljoen gulden worden verbouwd. De hoofdingang van het museum voor christelijke kunst komt aan de Lange Nieuwstraat waardoor het onderkomen beter zal aansluiten bij het zogenoemde Museumkwartier.

De nieuwe ingang zorgt er ook voor dat het publiek het Pandhof, een van de monumentale gebouwen van het museum, beter kan bereiken. De Utrechtse architect H. Henket, die ook een paviljoen bouwde aan het Rotterdamse Boymans Van Beuningen en het Teylersmuseum in Haarlem onderhanden nam, heeft de opdracht toegewezen gekregen.

Russen leggen lijst

vermiste kunst aan

AP

MOSKOU

Het Russische ministerie van cultuur heeft de eerste twee delen uitgegeven van een catalogus waarin de kunst wordt geinventariseerd die tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren is gegaan.

Nikolaj Nikandrov, de chef van het inventarisatieproject, zei dinsdag dat de boeken een beschrijving bevatten van veertigduizend kunstvoorwerpen die verdwenen uit de Katherine en Pavlovsk paleizen, twee musea bij St. Petersburg. Geschat wordt dat Russische musea door de nazi's van vierhonderd- tot achthonderdduizend kunstvoorwerpen zijn beroofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden