Apebroodboom

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is niet heel leuk om naar te kijken, maar moet het natuurlijk hebben van de mee-schrijvers thuis....

Wim de Jong

Dat waren zo'n beetje de hoogtepunten voor de kijkers. Voor de luisteraars was er natuurlijk Philip Freriks. Het grote theaterdier van het NOS Journaal hield ons in zijn inleidende toespraak voor dat de taalverloedering in ons land nooit zo om zich heen mag grijpen dat er ooit nog eens een Groot Nederlands Johan Cruyff Dictee door hem moet worden opgelezen. En om die ernstige waarschuwing kracht bij te zetten, verblijdde de antieke schoolmeester in de nieuwspresentator het ganse land met een heerlijk ouderwetse les Nederlands.

Bordewijks Bint op het gymnasium in 1924. Zoiets. Degelijke oude kost als stoffelijke bijvoeglijke naamwoorden. Met tuitlippen uitgesproken, zacht suizende 'eu's' en andere gefiguurzaagde mondklanken zonder ook maar één verspreking. En natuurlijk met de vele kostelijke kwinkslagen, zoals we die ook van Philip in het Journaal kennen. Zou landbouwminister Cees Veerman 'kippenpest' met of zonder tussen-n spellen? Zou Chazia net zo bijdehand in het geschreven woord zijn als ze verbaal begaafd is? We schoven thuis ook vanzelf naar het puntje van de stoel.

Werd het Dictee dus alsnog enigszins modern infotainment.

Welke woorden kregen de deelnemers voor de kiezen? Onder andere: bikinietjes, carrosserieën, veldleeuweriken, langoest, koninginnenpage, heidevlinder, kapucijneraap, kaketoe, acacia, eucalyptus, apebroodboom en nog wat planten en dieren uit de tijd van vóór de evolutieleer. En qua newsspeak: het is 'skateboardde' in onvoltooid verleden tijd.

Het aantal fouten mocht er derhalve weer wezen: gemiddeld 39 per deelnemer. Een record. Beste bekende Nederlander: Mat Herben met 27 fouten. Beste gewone Nederlander: zeefdrukker Oscar Fernald (33), Rotterdammer van geheel of gedeeltelijk allochtone afkomst, met slechts 7 fouten.

Wat we misten: alle andere uitslagen! Wie van de Bekende Nederlanders is er in spelling nou echt het allerstomst? Juist om die toegevoegde waarde worden ze toch gevraagd voor het Dictee?

Of moeten Chazia's blote armen voor de kijker echt genoeg zijn?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden