Komedie

Any Way the Wind Blows

Een warme dag in de Antwerpse binnenstad

David Sneek

Werd Björn Borg echt al op zijn vijfentwintigste depressief? De Antwerpenaren in Any Way the Wind Blows van Tom Barman vragen het zich af. Zo hebben de personages in de film ook veel te bespreken over Kiss, Duran Duran en Andy Warhol. Dat wil niet zeggen dat die gespreksonderwerpen echt belangrijk voor ze zijn. Het is de manier waarop ze contact met elkaar maken.

Doorpraten, dáár gaat het om, ook als er weinig meer te zeggen is: in een hakkelend gesprek van een paar minuten vraagt een verlegen man meerdere malen aan een vrouw hoe het met haar gaat, die dan ook weer vraagt hoe het met hem gaat.

Any Way the Wind Blows volgt acht mannen en vrouwen op een vrijdag in juni. Ze zijn zijdelings met elkaar verbonden, passeren elkaar af en toe in beeld, en bezoeken allemaal hetzelfde feestje. Toch zijn ze op deze warme dag voornamelijk op zichzelf.

Twee jongens plakken affiches, en moeten daarbij op hun hoede zijn voor de politie. In een bioscoop wordt een operateur ontslagen omdat hij een kabel op een film van David Cronenberg zou hebben getrokken. Een schrijver vraagt of een boekhandel zijn pasverschenen roman verkoopt.

Het zijn korte, snel gemonteerde episodes, die samen, als in een van de stedenfilms uit de jaren twintig, de sfeer van de Antwerpse binnenstad moeten treffen, van vrijdagochtend tot zaterdagmiddag.

Zo'n gefragmenteerde vorm brengt risico's met zich mee. Een film zonder lange spanningsboog, zonder duidelijk verhaal moet zich steeds opnieuw bewijzen. Niet elke scène is daar sterk genoeg voor. Barman probeert dat op te lossen met muziek - geen verrassing gezien zijn achtergrond als dEUS-zanger. Funkritmes, baslijnen en Bach worden ingezet om van de beelden een eenheid te maken.

Dat werkt vaak goed: zoals in de fraaie shots waarin een kunsthandelaar op een dreunende beat achter zijn strak geklede secretaresse loopt, en de mannen observeert die haar nakijken.

Barmans debuut ontbeert soms richting, maar in de dialogen, montage en soundtrack heeft hij wel direct een eigen ritme gevonden.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden