FilmrecensieSpirit in the Forest

Anton Corbijn laat in deze documentaire over Depeche Mode de fans aan het woord ★★★★☆

De uitgave met het concert en de cd’s is zeer de moeite waard.

Gijsbert Kamer
null Beeld

Je ziet het steeds vaker: documentaires of concertregistraties van rockbands die niet meteen op dvd en blu-ray worden gezet, maar ook eenmalig wereldwijd op dezelfde dag in de bioscoop te zien zijn.

Na Metallica, Coldplay en Nick Cave koos nu het Engelse Depeche Mode voor deze aanpak. De documentaire Spirits in the Forest draaide in november een dagje en is nu samen met het complete concert dat in de film centraal staat en twee cd’s met alle audio uitgebracht als een een dvd/cd- of blu-ray/cd-pakket naar keuze.

De uitgave is zeer de moeite waard, want regisseur Anton Corbijn heeft niet alleen een schitterende registratie gemaakt van het concert in Berlijn in juli 2018, maar ook een documentaire.

Regisseur en band hebben dan ook een verleden samen. Corbijn regisseerde niet alleen diverse videoclips van de al veertig jaar actieve band, maar hij registreerde 2001 en 2014 ook al concerten die op dvd werden uitgebracht.

Wat Spirits in the Forest zo aardig maakt is dat we niet de bandleden zelf horen over hun laatste, meest succesvolle tournee, of backstage voorbereidingen zien treffen voor hun concert op de Waldbühne, het grote maar zeer sfeervolle podium in de Berlijnse bossen.

Corbijn is niet benieuwd naar de verhalen van de bandleden maar naar die van de fans van Depeche Mode. Zes van hen worden thuis gefilmd. Ze zijn behalve geselecteerd op hun mooie verhalen ook op hun afkomst: de geografische spreiding van Depeche Mode-fans beslaat de hele wereld. Van Mongolië tot Colombia en van Roemenië tot Los Angeles komen in het kort mooie verhalen voorbij.

Een Française vertelt hoe ze op haar 25ste na een ongeluk haar geheugen kwijtraakte en alleen nog een liedje van Depeche Mode herkende; een Braziliaanse jongen bekent hoe hun muziek een rol speelde bij zijn uit de kast komen en mooist van allemaal is het verhaal van de Colombiaanse gescheiden vader die met zijn twee kinderen een behoorlijk succesvolle Depeche Mode-coverband heeft gevormd, DMK.

Voor alle gefilmde fans maakt Depeche Mode meer dan gewoon popmuziek en Corbijn maakt goed voelbaar hoe essentieel nummers als Personal Jesus, Enjoy the Silence of Precious kunnen zijn voor het bieden van troost of een beetje houvast in het leven.

Uiteindelijk komen de zes allemaal samen bij een concert van hun idolen in Berlijn. De camera’s registreren hun enthousiasme en ontroering, en de kijker begrijpt waarom juist deze muziek hen zo raakt.

Spirit in the Forest

Documentaire

★★★★☆

Regie: Anton Corbijn

Als vierdelige dvd/cd- of blu-ray/cd-set uitgebracht door Sony Music.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden