OMSLAGBeste boekomslag 2020

Anton Corbijn is ‘geen echte ontwerper’, maar hij ontwierp wel het mooiste boekomslag van 2020

Het beste boekomslag komt van een fotograaf.

Bob Witman
Ontwerp Anton Corbijn. Beeld Spectrum
Ontwerp Anton Corbijn.Beeld Spectrum

De lokale boekhandel in uw stad of dorp worstelt zich door de barre coronamaanden, maar bij de tweehonderd aangesloten Libris-winkels is nog wel een momentje gevonden om het beste boekomslag van 2020 van te selecteren. Boekverkopers en personeelsleden van Libris nomineren trouw elk jaar negentien boeken voor de beste cover. Het publiek mag de twintigste nominatie zelf voordragen.

Het Mooiste Boekomslag 2020 is een eerbetoon aan het op een na belangrijkste onderdeel van het boek, zegt Libris-inkoper Jan Peter Prenger, maar ook aan de hoge kwaliteit van het Nederlandse coverdesign. ‘Er lopen hier gewoon veel goede jonge grafisch ontwerpers rond.’ Dat mag ook blijken uit het feit dat bij succesvolle buitenlandse titels vaak het originele omslag wordt omgeruild voor een Nederlands jasje. ‘Met name op de Angelsaksische boekenmarkt staat een cover vol tekst met aanbevelingen en recensiequotes. Onze lezers verlangen iets anders.’ Nederlanders willen minder letters, meer beeld en eigen sfeer.

Ontwerp Moker Ontwerp. Beeld Nijgh & Van Ditmar
Ontwerp Moker Ontwerp.Beeld Nijgh & Van Ditmar

Prenger krijgt als inkoper veel van de meer dan tienduizend Nederlandse titels die jaarlijks verschijnen in handen. Hij heeft daardoor goed zicht op de omslagtrends: ‘Er waren in 2020 veel omslagen met een retro-uitstraling, maar ook de Klare Lijn is populair.’ Qua retro scoren het boek van Joost Prinsen, Mijn vrouw pikt zeepjes (Moker Ontwerp), Christiaan Weijts’ roman Furore (Studio Rouwhorst + Van Roon), Optocht der tattoos van Henri Beunders (Studio Jan de Boer) en misschien ook de tekstcover van de nieuwe Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling (Nanja Toebak), met 3D-letters die lekker jaren-zeventig-achtig ogen. Voor de heldere tekenstijl die de Klare Lijn wordt genoemd, wijst Prenger op het boek van Ellen Deckwitz, Dit gaat niet over grasmaaien (Nanja Toebak, illustratie Jenna Arts).

Ontwerp Studio Jan de Boer. Beeld De Geus
Ontwerp Studio Jan de Boer.Beeld De Geus

Ook de winnaar van de Libris-omslagprijs, die donderdag is bekendgemaakt, heeft een zeker retro-element. De meeste stemmen gingen naar het omslag van Splinter Chabots Confettiregen. De lichte tremor in het hoofd van de auteur doet denken aan een popartwerk. De ontwerper is bijzonder: fotograaf Anton Corbijn, die in 2020 ook Chabots vader Bart (Mijn vaders hand) en broer Sebastiaan (De slaap die geen uren kent) van omslagen voorzag. Het is opvallend dat het publiek het omslag van Confettiregen heeft uitverkozen, want Corbijn is natuurlijk niet bekend als designer, maar als fotograaf. ‘Ik ben geen echte grafisch ontwerper’, zei Corbijn vorig jaar tegen de Volkskrant, ‘maar ik doe wat dingen waarin ik wellicht een originele stem heb.’

Die originele stem is door de Libris-lezers beloond.

Ontwerp Studio Rouwhorst + Van Roon. Beeld De Arbeiderspers
Ontwerp Studio Rouwhorst + Van Roon.Beeld De Arbeiderspers
Ontwerp Nanja Toebak, illustratie Jenna Arts. Beeld Uitgeverij Pluim
Ontwerp Nanja Toebak, illustratie Jenna Arts.Beeld Uitgeverij Pluim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden