Antoinette

Met Jaap Jongloed en Pieter Jan Hagens verdwijnt ook Antoinette Hertsenberg (TROS) uit beeld als presentatrice van TweeVandaag. Ze mocht het nieuws gisteren zelf teleurgesteld, en op het eerste gezicht nogal over de pis, komen bevestigen bij Bert Kuizenga (ook TROS) in zijn middagmagazine Tafel twee....

Willem de Jong

Maar dat het mogelijk ook geen passend werk is voor vrouwen, het bieden van achtergronden bij het harde nieuws, maakte Hertsenberg impliciet ook meteen duidelijk. Want in de drie kwartier dat het verder toch heel persoonlijke tweegesprek met haar collega nog duurde, kwam haar aanstaande gedwongen vertrek niet meer aan de orde, zoals er ook niet werd doorgepraat over hoe het in een breder verband kan dat Clairy Polak binnenkort nog als enige over is.

Wél moest Hertsenberg haar geest laten waaien over potplanten, over dierenverzorging, over 'blindengeleidenpaarden' en over de voors en tegens van het werkende-moeder zijn. Tafel twee is tenslotte een echt vrouwtjesprogramma, en dames met grotemensenproblemen passen daar vermoedelijk niet in. Tja, wanneer je je in een week dat je zóiets overkomt ook zó simpel weer in de bestaande rolverdeling laat terugduwen, dan breekt dat Hilversumse mannenwereldje natuurlijk nooit open. Weiger dan toch gewoon in zo'n programma de schijn te gaan zitten ophouden.

Netwerk pikte het nieuws van een dag eerder op dat het door een Nederlandse vrouw particulier ingezamelde geld (1,5 miljoen euro) voor een weeshuis op het door de tsunami getroffen Sri Lanka helemaal niet aan dergelijke opvang ten goede komt, om de eenvoudige reden dat al die ouderloze kinderen daar al onder de pannen zijn. Je kon je bijna niet aan de indruk onttrekken dat mevrouw Van Leeuwen op zijn minst van fraude wordt verdacht of hysterisch is. Hetgeen nog werd versterkt door de suggestie van een hoogleraar rampenstudies dat een veel groter deel van het tsunamigeld niet op zijn plek terechtkomt.

Bescheiden vraagje: zou het eventueel ook denkbaar zijn dat we, bijvoorbeeld eens een hele zondagmiddag, een uitzending van de gezamenlijke omroepen te zien krijgen over hulpverlening die wél succesvol is? Het is wellicht niet het soort harde nieuws-tv waarmee de kerels van Hilversum doorgaans willen scoren, maar het zou nochtans toch grote indruk kunnen maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden