‘Antigone’ is een slimme voorstelling met vele lagen

JEUGDTHEATER Ze is zo boos, de Antigone van regisseur Silvia Andringa bij Theater De Citadel. Bovendien is ze volkomen zeker van haar zaak; haar broer is dood en die moet en zal ze begraven....

De Griekse tragedie Antigone van Sophocles behandelt een eeuwenoud vraagstuk; houden we ons aan godenwetten of aan mensenwetten, kiezen we voor principes of voor pragmatisme? Een sterk thema voor een jongerenvoorstelling en goed passend binnen het jongerenfestival Jonge Harten, dat afgelopen weekend van start ging en nog tot 1 december in Groningen voortduurt.

In de oorlog zijn de broers van Antigone vermoord en koning Kreoon heeft verordend dat een van die broers, omdat hij de vijand was, als afschrikwekkend voorbeeld onbegraven moet blijven.

Het is niet leuk om te horen dat je familie dood is, maar de woede van Antigone gaat dieper. Ze is fundamentaliste; de wil van de Goden is wet, principe vóór alles. Het maakt niet uit dat haar minnaar haar smeekt tot rede te komen. Rede bestaat voor haar uit geloof.

Antigone is een slimme voorstelling, met vele lagen. Zo wordt het publiek halverwege gevraagd van plek te wisselen om in het getrapte decor als in een tribunaal mee te maken wat de gevolgen zijn van Antigones keuze.

Een vrouw ‘uit het volk’ treedt op als de stem van het verstand, een cellist versterkt de gevoelslijnen. En hoewel er veel wordt geredeneerd en geredetwist, komt het uiteindelijk op het gevoel aan. In deze Antigone is geen plaats voor kalme overpeinzingen. Het is een stuk als een schreeuw, een stuk waarin Antigone als een komeet voorbijschiet, op weg naar haar einde. Die rafelige onstuimigheid maakt het een verwarrende ervaring, maar wel een ervaring die blijft nazinderen.Jowi Schmitz

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden