Review

Anti-Medea levert daad van formaat

Magne van den Bergs monoloog is zowel een liefdesverklaring als een afscheidsbrief.

Raymonde de Kuyper. Beeld Ben van Duin
Raymonde de Kuyper.Beeld Ben van Duin

'Ik speel geen Medea vanavond. Het lukt me niet.' Actrice Raymonde de Kuyper komt op in haar normale kleren en begint aan een indrukwekkende monoloog waarin ze deze beslissing, deze daad van verzet, probeert te verklaren. De monoloog - een nieuwe toneeltekst van Magne van den Berg, getiteld Ik speel geen Medea - is tegelijkertijd een liefdesverklaring aan het acteervak en een afscheidsbrief van iemand die een lange relatie uitmaakt. Iemand die merkt dat de liefde is verdampt, dat enkel de verraderlijke veiligheid van de dagelijkse sleur resteert. Maar laat een ding duidelijk zijn: het ligt niet aan het vak, het ligt aan haar.

In korte, telkens herhaalde zinnetjes laat Van den Berg de weigerachtige actrice naar een hoogtepunt toewerken: het moment dat ze wegloopt. 'Het ligt niet aan het dedain van die koffiejongen daarnet of die recensie van gisterenochtend', zegt ze. De spanning zit hem in het stuwende ritme en de muzikaliteit van de ogenschijnlijk eenvoudige tekst. Een tekst die in werkelijkheid juist een crime is om uit te spreken, blijkt, zelfs voor een doorgewinterd actrice als De Kuyper. Desalniettemin is zij, met haar tragikomische dictie en uitstraling, de gedroomde anti-Medea. Ze levert een daad van formaat.

Maar dan is er nog het tweede deel. Als de actrice af is gegaan, komt het 'koor' op, in de vorm van José Kuijpers en Ria Marks. Ze doen dunnetjes over wat De Kuyper daarvoor al zo uitstekend deed. Synchroon pratend, maar net niet helemaal goed, waardoor de tekst soms verloren gaat in gepruttel, trachten de collage-actrices het gedrag van hun hoofdrolspeelster te verklaren. Tevergeefs. Geen Medea is echt te begrijpen.

Ik speel geen Medea. Van Magne van den Berg door Rudolphi Producties, regie Paul Knieriem. 25/3, Toneelschuur, Haarlem. Tournee t/m 29/5.

null Beeld Ben van Duin
Beeld Ben van Duin
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden