ACHTERGRONDUniversal Tongue

Anouk Kruithof heeft een onlinedatabase van de dans aangelegd. Als kunstproject

null Beeld Universal Tongue
Beeld Universal Tongue

Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof inventariseerde en rubriceerde zo’n beetje alle dansstijlen ter wereld. Een megalomaan project, nu te zien.

Annette Embrechts

Het megalomane idee begon als een bescheiden passie. Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof durft zich gerust een dans­videojunkie te noemen. Urenlang struint ze internet en sociale media af op zoek naar nieuw geüploade dansfilmpjes. Opnamen uit alle uithoeken van de wereld. Parades op pleinen, ceremonies op sportvelden, feestjes op stranden, voorstellingen op podia, solo’s op straatstenen. ­Gedanst door profs, amateurs, massa’s, eenlingen, duo’s. Met of zonder baby’s, bejaarden, ­tieners, dieren, motoren. Maakt niet uit, als het maar ritmisch ­beweegt in de ruimte.

null Beeld Universal Tongue
Beeld Universal Tongue

En zoals het gaat met die dingen: het begon uit de hand te ­lopen. Het idee vatte post om ooit uit die honderdduizenden dansvideo’s alle voorkomende dansstijlen te destilleren én alfabetisch te rubriceren.

Zie daar het overweldigende resultaat: het kunstproject Universal Tongue, bestaande uit een website met duizend toegelichte dansstijlen en een video-installatie van acht schermen met 32 uur aan muzikaal gemonteerde dansfilms. Een ode aan de lichaamstaal van de dansende mens, zo immens dat je er volledig kopje onder in kunt gaan.

null Beeld Universal Tongue
Beeld Universal Tongue

Vanaf woensdag is de installatie te zien in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Museum Voorlinden in Wassenaar heeft Kruithofs videowerk aangekocht in voorbereiding op een solotentoonstelling. En vooralsnog kan iedereen terecht op de website universaltongue.com om zich te verlustigen aan een traditionele Provençaalse reidans, de farandole, het gemaskerde gezelschap JabbaWockeeZ uit Californië of de uit Nederland stammende hardcore gabbersprongen op 190 beats per minuut.

Anouk Kruithof is de Publieksfavoriet 2016 van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Daarmee maakte het publiek een andere keuze dan de vakjury, die Evelyn Taocheng Wang tot winnaar had uitgeroepen.

‘Viral’ en ‘global’

Alle dansstijlen worden kort toegelicht, van polka’s, pogo’s en prides tot moonwalk, merengue en moshing. Bewegend beeld moet de bezoeker elders zoeken – zo’n megacollectie filmpjes trok Kruithofs website niet. Wel zijn de door haar met zes editors gemonteerde dansfilms te bekijken, gerangschikt naar massa-, groeps-, duo- en solochoreografieën en naar de categorieën ­‘viral’ (zoals de Zuid-Koreaanse gagnamstyle) en ‘global’ (zoals de Israëlische gaga-techniek van choreograaf Ohad Naharin).

null Beeld Universal Tongue
Beeld Universal Tongue

Kruithof benadrukt dat het geen wetenschappelijke database betreft. Met hulp van vijftig onderzoekers (die alle 196 landen ter wereld in ogenschouw namen) en cultureel antropoloog Ula ­Kahul is ze tot 996 dansstijlen gekomen, in de presentatie tot 1000 aangevuld met vier zelfbedachte stijlen waaronder de freethenipledance.

Ironisch genoeg lag de kunstenaar – die normaal gesproken pendelt tussen Nederland, Brussel en het Surinaamse dorpje Boto-Pasi, en die wordt geroemd om haar ‘fluïde’ werk – bewegingloos in het ziekenhuis toen twee jaar geleden Universal Tongue voor het eerst werd gepresenteerd, tijdens het jongerenfilmfestival CineKid.

null Beeld Universal Tongue
Beeld Universal Tongue

Kruithof had de uitwerking van haar idee nogal onderschat, met een rugblokkade tot gevolg. Maar nu, in Gent, kan ze volop ­genieten van de rijkdom aan menselijke motoriek. Al pinkt ze bij de groeps- en massascènes ongetwijfeld een traantje weg – zo jammer dat die nu verboden zijn.

Universal Tongue, te zien op ­universaltongue.com. De video-installatie is te zien in Kunstencentrum Vooruit, Gent, van 27/1 t/m 9/3, met mogelijke verlenging. Daar zal in maart ook de boekpresentatie plaatshebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden