Anoniem online de baas afserveren

Altijd al eens wereldkundig willen maken wat een sneue eikel uw baas is, zonder een enkeltje UWV te riskeren? Dan is er Glassdoor.com, een Amerikaanse website waarop werknemers anoniem hun werkgever kunnen recenseren. Het in 2007 in het Californische Sausalito opgerichte bedrijf zegt 25 miljoen leden te tellen en te beschikken over 6 miljoen recensies, salarisgegevens en sollicitatie-ervaringen.

Beeld van Glassdoor.com Beeld Glassdoor.com

Glassdoor is het afgeschminkte stiefzusje van LinkedIn. Zo stroopsmeerderig als de aanbevelingen op LinkedIn soms zijn, zo'n drekpoel aan anoniem werknemersleed is Glassdoor in de ergste gevallen. 'Mijn ervaring was: hoe korter de rok, des te hoger de positie', schrijft bijvoorbeeld een werknemer van het Nederlandse Booking.com, dat met achtduizend werknemers een van 's werelds grootste hotelboekingswebsites bestiert. Een account manager klaagt over werkdagen van minstens twaalf uur, vaak tot middernacht. Anderen klagen over de Booking.com-kantine in Amsterdam. 'Zelfs als je er niet eet, moet je betalen voor de kantine en het eten is verschrikkelijk.'

Booking.com zegt 'totaal geen probleem' te hebben met de recensies op Glassdoor, maar zich evemin te herkennen in sommige commentaren. Kortgerokte werkneemsters worden niet bevoordeeld, de kantine is juist prima. 'De lunch kost in Amsterdam 1 euro per dag; daarvoor krijgen werknemers een gezond lunchaanbod, ingericht op de tachtig nationaliteiten die bij ons werken: vers fruit, salades, sandwiches, Aziatische gerechten, et cetera', aldus een woordvoerder.

Vernietigende recensies

Ook andere Nederlandse bedrijven komen er bekaaid vanaf. Bij ING, dat het 'altijd goed vindt om een spiegel voorgehouden te krijgen', valt de schade nog mee: van zijn 327 recensenten krijgt het een 3,3 - de hoogst mogelijke score is 5. Van de werknemers zegt 63 procent ING aan te kunnen bevelen bij vrienden. De recensies van Wolters Kluwer (een 2,7) en TomTom (2,9) zijn dikwijls vernietigend.

'Hoe is het mogelijk dat Nancy McKinstry nog altijd op haar post zit?', schreef een Amerikaanse ex-werknemer vorige maand over de bestuursvoorzitter van Wolters Kluwer. 'Op de een of andere manier heeft zij overleefd terwijl ze alle anderen eruit heeft gewerkt. Nu is Wolters Kluwer de Mean Girls Club. Voorheen was het de Incompetent Good Old Boys Cronies Club.' Slechts 36 procent van de 283 recensenten zegt het te kunnen aanbevelen om te werken voor Wolters Kluwer.

'Wij herkennen ons niet in de bedrijfscultuur zoals die in enkele van de voorgelegde commentaren wordt weergegeven', reageert Wolters Kluwer. 'Wij nemen feedback van huidige en voormalige werknemers zeer serieus. Er zijn verschillende kanalen beschikbaar waarop zij commentaar kunnen geven, zowel intern als extern, naast de reguliere werknemersbijeenkomsten en andere mechanismen voor het geven van feedback.'

'Stuurloos bedrijf'

Werknemers van TomTom klagen over een stuurloos bedrijf met een snel slinkende afzetmarkt, dat kapot gaat aan politieke spelletjes en geen idee heeft wat de concurrentie doet. 'Er gaat weinig aandacht uit naar de nieuwe producten; dat komt waarschijnlijk omdat geen enkele TomTom-werknemer - inclusief de bestuursvoorzitter - autorijdt.'

TomTom kon of wilde niet reageren op de werknemerskritiek. Hoe representatief de recensies zijn, is niet altijd duidelijk. De 2,9 voor TomTom is gebaseerd op 95 recensies, deels van ex-personeelsleden, terwijl het bedrijf meer dan drieduizend werknemers telt. Wolters Kluwer telt wereldwijd negentienduizend werknemers. Gelukkige werknemers zullen misschien wat minder branden van verlangen om hun baas te recenseren.

Toch hebben veel werknemers ook een goed woordje over hun Nederlandse baas. Paul Polman (Unilever) heeft een approval rating waarop president Obama jaloers zou zijn: 91 procent. Philips-bestuursvoorzitter Frans van Houten blijft steken op 76 procent, Nancy McKinstry op 60.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden