Annie vertedert publiek met haar hart van goud

Ze is bijdehand, heeft een bos rode krullen en wacht nog steeds op haar ouders. Die hebben haar als baby achtergelaten bij een weeshuis met een briefje dat ze haar ooit weer komen halen....

Natuurlijk hebben we het over Annie, het weesmeisje dat eenrijke zakenman ontmoet die haar in huis neemt. Gebaseerd op eenstripverhaal uit 1924, werd de musical Annie in de jaren zeventigeen wereldwijd succes. Ook in Nederland trok hij destijds vollezalen. Na de gelijknamige verfilming van begin jaren tachtig werdde roodharige krullenkop, zeker voor kinderen, een icoon.

Albert Verlinde en Roel Vente van V & V Entertainment zagener wel brood in om de musical opnieuw uit te brengen. Zeker nude donkere dagen van Kerstmis in aantocht zijn, kan het geenkwaad het hart te verwarmen met een lekker sentimenteel verhaal.Voor de titelrol deden 1800 meisjes auditie. Er bleven er zesover die nu afwisselend het weesmeisje spelen.

De dertienjarige Jennifer Welts die de rol tijdens depremière vertolkte, heeft alles in huis om een zaal tevertederen, al was de microfoon te scherp afgesteld om haar nogongeoefende stem recht te doen. Ze heeft een hart van goud, dezeAnnie. De zwerfhond die ze op haar zoektocht ontmoet, kan bijhaar geen kwaad doen.

De vormgeving is lekker ouderwets, het ene decor wordt soepelverruild voor het andere. Van het huis van de president schietenwe naar dat van de tycoon die zich over Annie ontfermt en weernaar de afgetrapte slaapzaal van het weeshuis. Daar drilt dedirectrice haar meiden met een fluitje om vloeren te schrobbenen bedden af te halen. Het is een zwaar bestaan, zingen ze danook.

De liedjes zijn adequaat vertaald, het ensemble zorgt voor denodige show, al heeft het verhaal hier prioriteit. Bewerkers enproducenten hebben niet geprobeerd Annie's wederwaardigheden naareen Nederlandse situatie te modelleren. Terecht, daarvoor is hetverhaal te Amerikaans. Al zullen de grapjes over presidentRoosevelt en de verwijzing naar de crisis in de jaren dertig aande meeste kinderen voorbij gaan.

De meisjes in het weeshuis worden schandelijk uitgebuit doorde directrice. Loeki Knol speelt die rol voorbeeldig met mooiekarikaturale uithalen, bovendien beschikt ze over een uitstekendestem. Telkens als zij op het toneel verschijnt, gaat hetspetteren. Maar ook Edwin Rutten als de miljardair Warbucks enRaymond Kurvers als president Roosevelt zijn raak gecast.

Zoals het een musical betaamt, worden de liedjes veelvuldigherhaald, zodat de melodie tenslotte zo bekend is dat de helezaal mee kan zingen. Het sprookje is dan goed aangekomen: hetweesmeisje dat door haar beschermer een gouden toekomst tegemoetgaat. Elk kind zal ervan smullen. En de producenten pakken zobreed uit dat ook ouders en begeleiders aan hun trekken komen.

Marian Buijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden