RecensiePulchalchiajev, een fake opera

Annelinde Bruijs sprankelt in het heerlijk verwarrende Pulchalchiajev, een fake opera ★★★★☆

Ze paart een vervreemdende heftigheid aan perfecte beheersing.

Annelinde Bruijs Beeld Bowie Verschuuren
Annelinde BruijsBeeld Bowie Verschuuren

Anna Pulchalchiajev zou ze heten, en die naam vormt meteen het begin van een reeks mystificaties rondom haar persoon. Want ten minste zou je erachter toch een vrouwelijke uitgangs–a verwachten. Maar er is meer dat je doet afvragen: wie is nu eigenlijk deze Anna P. ? Een soort Kim Kardashian met roze haar?

Pulchalchiajev is in ieder geval de titelheldin van de nieuwe muziektheatervoorstelling van componist Huba de Graaff, die naam maakte met opera’s als Apera en The Naked Shit Songs. Deze nieuwste is een zogenoemde luidsprekeropera, een vorm waarin luidsprekers een belangrijke rol spelen. Wie haar illustere Lautsprecher Arnolt meemaakte, vijftien jaar geleden, zal geheid hooggespannen verwachtingen hebben.

Pulchalchiajev lost die moeiteloos in. De titelrol wordt gespeeld door Annelinde Bruijs, sprankelende spil van deze heerlijk verwarrende fake opera. Ze speelt, zingt en beweegt met schwung, waarin ze een vervreemdende heftigheid paart aan perfecte beheersing. Anna P. is een zogeheten influencer, een socialite, een fenomeen dat aandacht trekt op zoveel mogelijk sociale media en met haar eigenzinnig gedrag een heel universum om zich heen fabuleert. Maar zoals dat kan gaan in deze context, zijn er krachten die zich fanatiek tegen haar keren – waaronder misschien ook zijzelf wel. Anna P. wordt dan het middelpunt van spot en hoon, en van haar aanvankelijke zelfverzekerdheid blijft weinig over.

Bruijs’ mede- en tegenspelers zijn feitelijk de luidsprekers. Zij tikken en echoën dat het een lieve lust is, en stellen Anna voortdurend vragen alsof ze voor een tribunaal is gedaagd. Heeft ze alles bij elkaar gelogen? Wat is echt? Wat is fake? En wat schuilt daar achter het bestaan van ‘invloedrijke’ socialite? In een prachtig decor van licht en gebed in muziek, blijkt dat eens te meer: eenzaamheid.

Pulchalchiajev, een fake opera

★★★★☆

Opera

Muziek: Huba de Graaff. Spel/zang: Annelinde Bruijs. Regie: Ko van den Bosch. Tekst: Erik-Ward Geerlings .

20/9, CC Amstel, Amsterdam.

Tournee t/m 8/10 met vervolg in 2020, zie hubadegraaff.com

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden