Anne Golon (95), schrijver van historische romanreeks Angélique, overleden

Officieel kent de Angélique-cyclus twee auteurs, het echtpaar Anne & Serge Golon; in Engelse vertalingen worden de twee namen vervlochten tot Sergeanne Golon. In werkelijkheid was alleen Anne Golon de auteur van dertien boeken over de 17de-eeuwse markiezin, waarvan het eerste deel (Angélique, marquise des Anges) in 1957 verscheen en het laatste in 1985. Angélique was meteen een gigantisch succes, de boeken zijn in een kleine dertig talen vertaald.

Anne Golon, met enkele van haar Angélique-romans Beeld afp

Zondag maakte dochter Nadine Goloubinoff bekend dat haar moeder Anne Golon (pseudoniem van Simone Changeux) op 95-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een buikvliesontsteking. Anne Golon overleed in stijl: in Versailles, op de Franse feestdag quatorze juillet.

Anne Golon werd in 1921 geboren in Toulon en begon al jong met schrijven. Tijdens een journalistieke reis naar Afrika leerde ze haar latere echtgenoot kennen, geoloog Vsevolod Sergeïvich Goloubinoff oftewel Serge Golon. Samen bedachten ze het personage Angélique de Sancé de Monteloup, een bloedmooie 17de-eeuwse Franse avonturierster. Anne schreef, Serge deed de research, tot zijn overlijden in 1972.

De combinatie werkte perfect. Het historische fundament onder Angéliques avonturen tillen de verhalen ver uit boven het kasteelromanniveau; vooral de gedetailleerde beschrijvingen van het leven aan het hof van Louis XIV maken ze nog altijd de moeite van het (her)lezen waard.

In de jaren tachtig raakte Anne Golon met uitgeverij Hachette verwikkeld in een bittere strijd om de auteursrechten, die tientallen jaren zou duren en die ze uiteindelijk won.

Vijf delen van de reeks zijn tussen 1964 en 1968 verfilmd, met Michèle Mercier als Angélique en Robert Hossein als haar echtgenoot Joffrey de Peyrac. In 2013 kwam een nieuwe verfilming uit. Zelf was Golon niet erg tevreden over de romantische films uit de jaren zestig, die haar Angélique meer als femme fatale afschilderden dan als de vrijheidsstrijdster die Golon in haar zag. Volgens Le Monde kon de Angélique uit 2013 haar goedkeuring wel wegdragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.