Review

Anne de Vries sleurt u mee in spectaculaire totaalbeleving

De bezoeker wordt meegesleurd in een spectaculaire totaalbeleving van videobeelden, muziek en vreemde slangen. De expositie E_MERGE intrigeert en irriteert. Soms twijfel je aan Anne de Vries' capaciteit als beeldenmaker.

null Beeld Anne de Vries, Katanga Bub 2011
Beeld Anne de Vries, Katanga Bub 2011

'De toekomst is er al. Ze is alleen niet erg gelijk verdeeld.' Deze uitspraak van cyberpunkschrijver William Gibson is een troost voor iedereen die de tentoonstelling E_MERGE van Anne de Vries in Foam Amsterdam bezoekt en daar niet veel van begrijpt. Wees gerust. Sommige mensen zien nu eenmaal eerder wat ons te wachten staat dan andere.

Het zou kunnen dat De Vries zo'n ziener is. Het zou ook kunnen dat hij ons met zijn (video)sculpturen, multimedia-installaties en driedimensionale fotobouwwerken een rad voor ogen draait. Waarschijnlijk weten we het over een jaar of twintig.

Waaier

Het werk van De Vries komt voort uit een waaier aan onderwerpen. De invloed van technologie op de manier waarop de wereld wordt beleefd, de positie van de eenling in de menigte, de rol die beelden spelen in een mondiale economie - allemaal interessante thema's, maar ook abstract en lastig te verbeelden. In de eerste tentoonstellingszaal lukt dat. Het bezoek wordt meegesleurd in een spectaculaire totaalbeleving van videobeelden, muziek en vreemde, met foto's beplakte slangen.

In de zalen daarna ebt die spanning weg. Dat zit hem in de haperende vertaling van al die theorieën naar werk dat visueel aanspreekt. Het lijkt of De Vries zichzelf soms zo verliest in de verschillende betekenislagen die hij in zijn kunstwerken wil aanbrengen, dat hij het contact met zijn publiek vergeet.

Er zijn momenten dat je twijfelt aan zijn capaciteit als beeldenmaker. Evengoed zijn er momenten dat je twijfelt aan jezelf als kijker: stel dat De Vries nu gewoon al ziet waar het heengaat in de beeldcultuur, en ik niet. E_MERGE intrigeert en irriteert. Als dat geen garantie voor de toekomst is.

Next Level Anne de Vries, E_MERGE, Foam Amsterdam, t/m 1/11.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden