Anna Woltz wint Gouden Griffel 2016

Kinderboekenschrijver Anna Woltz heeft de Gouden Griffel voor het beste kinderboek van het afgelopen jaar gewonnen voor haar boek Gips, over een meisje dat besluit om nooit verliefd te worden.

Pjotr van Lenteren
Kinderboekenschrijver Anna Woltz heeft de Gouden Griffel gewonnen voor Gips Beeld Anna Woltz
Kinderboekenschrijver Anna Woltz heeft de Gouden Griffel gewonnen voor GipsBeeld Anna Woltz

Anna Woltz (34) heeft tijdens het jaarlijkse Kinderboekenbal de Gouden Griffel gewonnen voor Gips. Ze laat negen andere kandidaten, onder wie geduchte tegenstanders als Joke van Leeuwen, Daan Remmerts de Vries, Ted van Lieshout en Edward van de Vendel achter zich.

Gips (Querido) is een jeugdroman over Fitz, die boos is dat haar ouders gaan scheiden en besluit om zelf nooit verliefd te worden. Als haar zusje in het ziekenhuis terechtkomt en ze zwervend door de gangen een interessante jongen leert kennen, blijkt dat niet zo gemakkelijk vol te houden.

Anna Woltz is geboren in Londen en groeide op in Den Haag met voornamelijk Britse en Amerikaanse jeugdliteratuur. Haar lievelingsboek Anna van het groene huis van de Amerikaanse L. M. Montgomery deed haar besluiten om zelf auteur te worden. Als 15-jarige schrijft ze de toenmalige hoofdredacteur van de Volkskrant een brief. Ze mag een jaar lang columns maken over haar ervaringen op het Gymnasium Haganum onder de naam Rebecca Maandag. Ze blijft als columnist aan de krant verbonden tijdens haar studie Geschiedenis in Leiden.

Cover van het boek Gips, waar Anna Woltz de Gouden Griffel 2016 mee heeft gewonnen Beeld .
Cover van het boek Gips, waar Anna Woltz de Gouden Griffel 2016 mee heeft gewonnenBeeld .

'Stiekem zijn kinderboeken altijd geëngageerd'

Lees hier het interview met Anna Woltz dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant verscheen. (+)

Veel van haar verhalen ontstaan, net als haar columns, door observatie. In het goed ontvangen Honderd uur nacht (2014, Nienke van Hichtum-prijs) verwerkte ze bijvoorbeeld haar eigen ervaringen in New York tijdens orkaan Sandy.

Met negentien boeken in veertien jaar houdt Woltz het tempo erin. Ze weet van het begin af aan de waardering van kinderen te krijgen met titels als Red mijn hond! (2008) en De pizza-spion (2009). Daar komt gaandeweg steeds meer waardering van critici bij. Voor Ik kan nog steeds niet vliegen (2012) krijgt ze de Thea Beckmanprijs en voor Mijn bijzonder rare week met Tess (2013) een eervolle vermelding van de Griffeljury. En nu dus Goud.

'Ik ben er natuurlijk ontzettend blij mee', zei ze afgelopen zaterdag in een interview in de Volkskrant over haar Zilveren Griffel, die aan tien kinderboekenauteurs worden uitgereikt in aanloop naar de uitreiking van de Gouden Griffel. 'Maar als kind las ik zulke boeken niet.'

Dat tekent haar als de auteur die ze het liefst wil zijn: gewaardeerd om literaire kwaliteit door volwassenen, maar in de eerste plaats met plezier gelezen door kinderen.

Boekenweekgeschenk 2016

De 12-jarige Joop heeft onderduikers in huis en treurt over zijn onmogelijke vriendschap met Kees, zoon van de 'foute' fietsenmaker. Wat zijn ouders tegen Kees hebben, begrijpt hij niet. Oorlog en vriendschap, het Kinderboekenweekgeschenk van Dolf Verroen (88), behandelt een universeel onderwerp tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog.

Het verhaal is zo indringend, dat je je afvraagt waarom Verroen het niet eerder opschreef. In de jaren zestig van de vorige eeuw bijvoorbeeld, toen hij nog een bekende kinderboekenschrijver was. Wat niet wil zeggen dat hij ouderwets is: met zijn terloopse manier van vertellen en zijn ritmische korte zinnen kan Oorlog en vriendschap zich moeiteloos meten met de beste kinderboeken van vandaag. Sterker nog, Verroen slaagt erin om iets toe te voegen aan de enorme berg oorlogsboeken voor kinderen die we al hebben: echtheid. Joop vindt het maar lastig om onderduikers in huis te hebben en als zijn opdringerige buurjongen Jaap wordt neergeschoten bij een razzia, vindt hij dat stiekem helemaal niet zo erg. De schetsmatigheid en het glasheldere goed en fout dat we normaal in oorlogsverhalen vinden, valt daarmee weg. Verroen maakt oorlogskinderen weer gewoon zoals ze zijn.

Ook het prentenboek van de Kinderboekenweek, Waar is Ludwig?, getekend door rijzende ster Floor Rieder, is bijzonder goed gelukt. Haar werk oogt klassiek, maar is tegelijkertijd prettig onconventioneel. Poes Ludwig is kwijt en we gaan haar op straat en in alle huizen in de buurt zoeken. Je kunt het hele boek uitvouwen en er middenin gaan zitten. Daar heb je uren plezier van.

De Kinderboekenweek duurt van 5 t/m 16 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden