postuumBørge Ring (1921-2018)

Animatiefilmer en striptekenaar Børge Ring (1921-2018) overleden

De Deens-Nederlandse animatiefilmer en striptekenaar Børge Ring is op 27 december 2018 in zijn woonplaats Overlangel overleden. Hij werkte bij de Toonder Studio’s en andere grote tekenfilmproducenten, maar verkreeg vooral faam en een Oscar voor zijn persoonlijke film Anna & Bella.

Joost Pollmann
Børge Ring in zijn huis in 2010.  Beeld Joost van den Broek
Børge Ring in zijn huis in 2010.Beeld Joost van den Broek

‘Het was net een omelet’, zei Børge Ring in 2012 over zijn Oscar, die was gesmolten bij een grote brand in zijn Noord-Brabantse woning. Behalve die unieke Academy Award uit 1985 voor de korte animatiefilm Anna & Bella ging er nog veel meer waardevols uit de artistieke nalatenschap van de tekenaar voorgoed verloren. Dankzij een internationale inzamelingsactie konden Børge en zijn vrouw Joanika Ring aan de wederopbouw beginnen.

Voordat hij tekenaar werd, was Ring muzikant. De Deen ging als jazzgitarist met een combo op tournee door Europa, maar besloot zich op z’n 28ste toe te leggen op het maken van tekenfilms. Hij was in 1946 in Amsterdam en leerde er Marten Toonder kennen die hem een baan aanbood. Het zou tot 1952 duren voordat hij daadwerkelijk in de Toonder Studio’s kwam te werken, op de animatie-afdeling. Daarmee begon een grote carrière, die hem later ook opdrachten zou opleveren van Studio Idéfix uit Parijs en Richard Williams Animation uit Londen. Intussen werkte Ring ook aan een persoonlijk oeuvre met als hoogtepunt Anna & Bella, de met een Oscar bekroonde animatiefilm waarin twee zussen op leeftijd terugkijken op hun leven. De film was geproduceerd door Oscarwinnares Cilia van Dijk uit Haarlem. Op de aftiteling stond: filmed on location. Een mooi staaltje sarcasme, want als er één filmgenre is dat je niet even met je schoudercamera kunt filmen, is het wel dat van de arbeidsintensieve animatiefilm.

De gesmolten Oscar van Børge Ring. Beeld Marcel van den Bergh
De gesmolten Oscar van Børge Ring.Beeld Marcel van den Bergh

Donald Duck

In Nederland was Ring ook actief als striptekenaar, en werkte hij onder meer voor het weekblad Donald Duck. In 2014 wijdde het informatieblad Stripschrift een special aan zijn stripverhalen, waarin Ring zei: ‘Het maken van strips heeft een gunstige invloed gehad op mijn latere werk als onafhankelijk filmmaker, omdat ik van alles en nog wat moest tekenen. Animatie is een kunst waarbij je constant bezig bent met het in beeld uitdrukken van de taal van het lichaam. Dan helpt het als je veel tekenervaring hebt.’

Behalve de Oscar won Ring nog veel meer prijzen. In 2000 maakte hij samen met zijn vrouw Joanika Ring de film Run of the Mill, die de Unicef Children’s Award kreeg, en in 2012 werd hij geëerd met de Winsor McCay Award voor zijn hele animatie-oeuvre.

In 2015 verscheen de autobiografie Børge Ring, een weergaloos leven in muziek en tekenfilm. Omdat daarin te weinig materiaal kon worden opgenomen uit de rijke productie van de tekenaar, werd er nog een tweede uitgave aan toegevoegd: De kunst van Børge Ring, waarin samensteller Jan-Willem de Vries een representatief beeld van Rings werk kon geven.

Børge Ring is 97 jaar oud geworden.

Børge en zijn echtgenoot Joanika Ring. Beeld Marcel van den Bergh
Børge en zijn echtgenoot Joanika Ring.Beeld Marcel van den Bergh

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden