Nieuwsde familie belzebub

Angstwekkend en aandoenlijk tegelijk: de satanistische Belzebubs veroveren de wereld

Cartoons over de satanistische familie Belzebub gaan de wereld over, met dank aan black metalliefhebbers. Een échte blackmetalband is in navolging van de cartoons opgericht.

Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning Beeld
Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning

Het waren misschien niet de nakomelingen die de Finse cartoonfamilie de Moomins zich gewenst had. Maar Finland heeft toch maar mooi een splinternieuw animatiegezin, dat net als de schattige voorgangers bezig is met een kleine zegetocht rond de wereld.

De Belzebubs, heet de disfunctionele familie waar de strip naar genoemd is, en vader Sløth, moeder Lucyfer, dochter Lilith en zoon Leviathan openen de huiskamerdeuren naar een wondere wereld van ‘black metal’ en satanistische huiselijkheid.

Tekenaar J.P. Ahonen - zo luidt zijn artiestennaam - heeft een onuitputtelijke inspiratiebron aangeboord voor zijn getekende gezinsfantasieën. Ahonen is mateloos gefascineerd door de subcultuur van de black metal, die bijna veertig jaar geleden opbloeide in de duistere bossen van Noorwegen en nog altijd voortwoekert in het land van oorsprong, Zweden en Finland.

Black metal is een extreem hard metalgenre, dat is volgehangen met occulte en satanistische symboliek. Op zich prima natuurlijk, de metal houdt er wel meer vreemde gewoonten op na. Maar bandleden én fans van de sinistere metalstijl gaan verder. Zij plegen zich ook nog eens te kleden naar hun hobby. En lopen dus rond in kledingstukken die uit opengebroken Vikinggraven lijken gevist. De gezichten zijn beschilderd met zwarte en witte schmink, en het is de bedoeling dat gelovigen van de Satansmetalkerk een beetje lijken op wandelende doden.

Maar ‘blackmetalheads’ zijn zowel angstaanjagend als aandoenlijk, en Ahonen weet dat dubbele gevoel rond de merkwaardigste subcultuur op aarde haarfijn weer te geven in zijn strips. Het gezin Belzebub is overtuigd satanistisch en de kinderen worden uiteraard grootgebracht in de leer van de hellevorst. Maar de familie maakt intussen ook alledaagse opvoed-ellende mee, die dankzij de duistere decors en horrorsferen ineens extra lullig lijkt.

Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning Beeld
Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning

Als peuter Leviathan, die iedere ochtend keurig een omgekeerd kruis op zijn voorhoofd krijgt getekend, de muren onderkalkt met stiften - iedere ouder kent het probleem - dan wordt moeder Lucyfer vooral boos omdat de pentagrammen niet perfect vijfpuntig zijn. Mooi zijn ook de wandelingen van het gezin door het winkelcentrum, als de duivelaanbidders lopen te sjouwen met boodschappentassen van de plaatselijke supermarkt. Die dingen moeten ook gebeuren.

Ahonen begon bescheiden met zijn Belzebubcartoons. Op zijn Facebookpagina gooide hij af en toe een paar lugubere situatieschetsen, maar die werden al snel internationaal ontdekt. De black metal is de afgelopen decennia wereldwijd populair geworden, van de Verenigde Staten tot Europa, Azië en zelfs Afrika. En dus werden de Belzebubs een hype in de wereld van de zwartgallige muziek. Ahonen begon zijn strips te bundelen in boeken, en hij bedacht een nieuwe verhaallijn voor zijn karakters. Vader Sløth moest maar eens een bandje vormen, dacht Ahonen, en de laatste tijd zien we Sløth en collega's dus zwoegen in de Finse muziekindustrie.

Sløth heeft een bassist gevonden (Hubbath), én een tweede gitarist (Obesyx). En na een lange zoektocht eindelijk ook een geschikte drummer (Sam). En nu komt de band, die voor het gemak ook maar The Belzebubs is genoemd, echt tot leven.

 Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning Beeld
Still uit de videoclip van Cathedrals Of Mourning

Tot verrukking van de fans van de serie verscheen eind vorig jaar ineens een videoclip van The Belzebubs, bij een écht blackmetalnummer. In Blackened Call, een snoeihard en behoorlijk goed gespeeld metaltrackje, zien we de bandleden hun instrumenten mishandelen in het standaard blackmetaldecor: een mistig bos. En twee weken geleden werden de volgers van de fantasieband verrast met een videoclip bij het lekker bombastische nummer Cathedrals of Mourning, waarin Sløth staat te soleren op een zeer puntige bergtop en uiteindelijk een vernietigende lawine veroorzaakt.

De clips zijn hilarisch, en inmiddels miljoenen keren bekeken. En dus dijt de wereld van de Belzebubs nog verder uit. De stripband heeft een niet-fictief contract getekend bij het hard rockende platenlabel Century Media en op 26 april verschijnt een echte debuutplaat, met de gepast ronkende titel Phanteon of the Nightside Gods.

Wie de levende bandleden zijn en zich dus verschuilen achter de stripfiguren, is een goed bewaard geheim. Het wordt nog moeilijk voor Ahonen die anonimiteit te waarborgen want er wordt al gezinspeeld op een tournee van de band. Misschien verschijnen de bandleden straks in het poppodium op een filmscherm, naar het voorbeeld van die andere grote stripband The Gorillaz.

Maar voorlopig wil de geestelijk vader van het gezelschap nog niets over de concertplannen loslaten. Intussen vliegt de merchandise van de band wel Ahonens webwinkel uit. De eerste serie T-shirts, buttons en opnaai-emblemen is uitverkocht.

De avonturen van de Belzebus zijn te volgen op de Facebookpagina van tekenaar J.P. Ahonen, en via de site van de band (Belzebubs.com). Op 26 april verschijnt de debuutplaat Phanteon of the Nightside Gods bij Century Media.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden