Angst zaaiende elite

Het zijn niet de minsten die in Het bange Nederland – Pleidooi voor een open samenleving een heftige, emotionele aanval doen op het neonationalisme dat Nederland volgens hen in haar greep dreigt te krijgen....

Theoloog H.M. Kuitert kaart in Dat moet ik van mijn geloof een vandaag de dag heftig bediscussieerde kwestie aan: zijn godsdiensten een bedreiging voor het publieke domein? Hij komt met voor een theoloog verrassende antwoorden.

Essayist August Hans den Boef en Kees Snoek, hoogleraar Nederlands aan de Sorbonne in Parijs, hebben een bloemlezing samengesteld met teksten van Multatuli over de godsdienst. Kritische teksten die spotten ‘met de zeer onheilige vertellingen die men ons opdringt als godsdienst’.

In Liefdeknopen – Bericht van mijn ouders vertelt Anton Brand de geschiedenis van drie generaties uit zijn familie, met veel oog voor het leven van alledag.

Een beeld vol details over het leven van de Hollanders in hun kolonie Indië rijst op uit Met ons alles goed – Brieven en films uit Nederlands-Indië van de familie Kuyck, ingeleid en bezorgd door Fridus Steijlen en Erik Willems. Willems verwerkte authentieke filmfragmenten tot een documentaire op dvd.

Onderzoekster Marijke Huisman publiceert Publieke levens, over Nederlandse autobiografieën tussen 1850 en 1918.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden