Angry Birds jagen op varkens in de ruimte

De honderdjarige oorlog tussen de boze vogels en de varkens die hun eieren stelen, heeft zich verplaatst naar het heelal. Een Amerikaanse astronaut heeft het startschot gegevens voor een nieuw hoofdstuk in de saga van Angry Birds.

Peter van Ammelrooy
Astronaut Don Pettit met boos vogeltje en een opgeblazen varken Beeld FOTO NASA
Astronaut Don Pettit met boos vogeltje en een opgeblazen varkenBeeld FOTO NASA

Angry Birds Space is een nieuwe aflevering in het computerspel dat in december 2009 werd uitgebracht door het Finse bedrijf Rovio voor de Apple iPhone. Sindsdien zijn er voor de iPhone, andere mobiele telefoons, pc's en Mac-computers een 500 miljoen exemplaren van de game in verschillende versies gedownload.

Spelers moeten met een katapult vogels afvuren op constructies waarin de varkens zich schuilhouden. Er is maar een beperkt aantal vogels, in verschillende formaten, dus gamers moeten strategisch inzicht hebben om een ronde verder te komen.

Om de introductie van Angry Birds Space luister bij te zetten hadden de Finnen samenwerking gezocht met het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De Amerikaanse ruimtevaart Don Pettit schoot aan boord van het internationale ruimtestation ISS een pluche pop van de rode Angry Bird af op twee groene ballonnen, die de varkens moesten voorstellen.

'Ik ben geen groot kunstenaar', erkende Pettit, 'het is maar goed dat ik ingenieur ben geworden, anders was ik nu van de honger omgekomen.'

Het is niet de eerste keer dat vogels en varkens de ruimte verkennen. Vorig jaar voegde Roxio al twee hoofdstukken met een kosmisch thema toe aan Angry Birds Seasons. In een daarvan figureerde een Apollo-achtige maanlander en maanwagen. De spelers moesten bij het wegschieten van de vogels ook rekening houden met de verminderde zwaartekracht op de maan. Daardoor kwamen de vogels langzamer neer op de grond.

Ook in deze Space-editie moeten de vogels het doen zonder de zwaartekracht. Het spel is te koop vanaf 22 maart.

Het ISS tussen twee planeten (levels) van Angry Birds Space in. Beeld BEELD ROVIO
Het ISS tussen twee planeten (levels) van Angry Birds Space in.Beeld BEELD ROVIO
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden