TaalgebruikAnglicisme

Anglicisme van de week: wat zou Tolstoy van Putin gevonden hebben?

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: Putin.

Ah, de Russen. Wat we allemaal niet aan ze te danken hebben: wodka, biefstuk stroganoff en Jelle Brandt Corstius. De beste schrijvers, componisten, balletdansers en dictators. En het Russische alfabet natuurlijk. Aan elk volkje de schone taak dit in de eigen taal te translitereren. Hierbij treedt de laatste jaren vaker anglicistische transliteratie op, dat wil zeggen: we schrijven Russische woorden in de Engelse spelling. Dus Nikolai, Andrei, Putin, Chekhov, Trusevich, Tikhanovskaya en Kureichik in plaats van Nikolaj, Andrej, Poetin, Tsjechov, Troesevitsj, Tichanovskaja en Koerejtsjik. Een grote zorg en ergernis van deze rubriek. Want zeg nu zelf, als we het al hebben over ‘starten’ en ‘karakters’, en het dan ook nog gaan hebben over Nureyev en Tchaikovsky, kunnen we maar beter helemaal overstappen op het Engels.

Dan kunnen wij dat wel zo streng afkeuren, zult u misschien denken, maar hoe kan ik nu weten wat de juiste Nederlandse spelling is? Het is niet dat Google hier zo behulpzaam bij is, of dat iedereen een slavist in de kennissenkring heeft. Daarvoor delen wij hier graag een vondst waarover wij zelf erg opgewonden zijn: de Transcriptor (taalmannetje.nl/transcriptor), het resultaat van een NWO-project van het Meertens Instituut en de Radboud Universiteit. Andere partners van het project zijn Onze Taal, de Nederlandse Taalunie en Tilburg University. In de Transcriptor kun je Russische (plaats)namen invoeren in het cyrillisch of het Engels (briljant) en na een druk op de knop verschijnt de Nederlandse schrijfwijze.

Is het erg? Wees scherp in uw blik, maar zacht in uw oordeel, schijnt Tolstoj te hebben gezegd. Dat kan hij niet zo hebben bedoeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden