TaalgebruikAnglicisme

Anglicisme van de week: ‘narratief’ in een verkooppraatje gebruiken, is een beetje overdreven

U stoort zich aan luie leenvertalingen uit het Engels. Hoe erg is zo’n anglicisme? Zoals: narratief.

Nienke van Leverink

Het taalloket werd aangeschreven door een uitgever met de oproep het woord narratief een halt toe te roepen. ‘Bijna alle manuscripten van schrijvers onder de 40 gaan vergezeld van een uitleg over het narratief in plaats van het verhaal.’

Narratief kan inderdaad als een luie vertaling van narrative worden gezien, dat in het Engels simpelweg ‘verhaal’ of ‘verhalend’ betekent. De popculturele betekenis van het woord kan niet worden onderschat dankzij zangeres Taylor Swift, die in 2016 na een jarenlange ruzie met rapper Kanye West en zijn vrouw, beroemdheid Kim Kardashian, schreef: I would like to be excluded from this narrative, one that I have never been asked to be a part of, since 2009. Dat was zelfs voor Engelstalige sprekers iets te hoogdravend en de zin wordt op internet nu vaak ironisch gebruikt voor het ontwijken van de meest alledaagse situaties, zoals het wegbrengen van het vuilnis.

In het Nederlands is het voornamelijk een term uit de letterkunde, die wordt gebruikt bij het analyseren van verhalen. Daarom kom je het (in bijvoeglijke vorm) tegen bij bijvoorbeeld narratieve psychologie of narratieve geschiedschrijving. Het kan in bredere zin ook een samenhangend verhaal betekenen dat een veelheid aan opvattingen en ideeën overbrengt, met name in de politiek. Dus ja, ook in het Nederlands kun je het hebben over het narratief van Trump. Maar om het in een verkooppraatje te gebruiken is een beetje overdreven.

Is het erg? Ja, omdat het in de categorie interessantdoenerij valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden