Angelika Kirchschlager zingt over de vlierstruik, de nachtegaal en de dronkenschap der liefde

Pas laat in het programma bereikt mezzosopraan Angelika Kirschlager haar niveau. Maar dan klopt ook alles. Brahms valt tegen, maar bij Schumann volgen klanken die mooi zijn van lelijkheid, sinister en asgrauw.

Angelika Kirchschlager Beeld
Angelika KirchschlagerBeeld

Dan heet je Angelika Kirchschlager. Heb je als mezzosopraan een volle prijzenkast. Ben je in 2014 verkozen tot culturele Oostenrijker van het jaar. En dan stap je in Utrecht het podium op en kijkt aan tegen een halfvolle Hertzzaal.

Wat je dan doet, in TivoliVredenburg? Je strijkt je turquoise jurk glad, stuurt een glimlach naar pianist James Sherlock en duikt unverfroren op een lied van Brahms. Meine Liebe ist grün, opus 63 nr. 5. Over de vlierstruik, de nachtegaal en de dronkenschap der liefde.

Lastig, zo'n koude start. In een oogwenk moet je van 0 naar 100. Ademsteun zoeken, je geluid projecteren, duizend-en-een beslissingen nemen over intonatie, timbre, uitspraak. Bovendien contact maken met het publiek. Wat nog niet meevalt, gehoord de bevangen stiltes tussendoor.

Op naar liedkampioen Schubert. Mmm, je stem is nog te druistig voor Gretchen am Spinnrade. Maar met Erlkönig kan hij uit de voeten. De piano galoppeert: 'Wer reitet so spät durch Nacht und Wind?'

Aha, men huivert! Je vat moed en toont je tanden in Schumanns Löwenbraut. Je vindt klanken die mooi zijn van lelijkheid, sinister en asgrauw. En dan moeten de liederen waarvoor je door de BBC bent bewierookt nog komen. Liszt heet de componist, Franz Liszt. Klinkende naam, maar niet in het liedvak.

Hèhè, je stem komt thuis. Kleur, volume, kneedbaarheid: alles klopt. Je buigt, geeft een toegift, krijgt bloemen. En op weg naar je hotel, lopend door de vrieskou, neem je een besluit. Zaterdag in Amsterdam zing je het Muziekgebouw aan 't IJ plat.

Angelika Kirchschlager

Klassiek

***

Kirchschlager (mezzo), James Sherlock (piano). 14/2, TivoliVredenburg, Utrecht.

Herh. 17/2, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden