André Rieu hoeft boete voor kinderarbeid niet te betalen

André Rieu hoeft geen boete te betalen wegens kinderarbeid tijdens zijn zeven zomerconcerten op het Vrijthof in Maastricht in 2015. De inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid had de orkestleider en violist een boete van 116.550 euro opgelegd omdat hij twaalf Roemeense panfluitspelers had laten optreden die jonger waren dan 16 jaar.

André Rieu. Foto ANP

De bestuursrechter in Roermond haalde maandag echter een streep door de boete. Hij vond onvoldoende bewijs dat Rieu is aan te merken als werkgever van de kinderen, die behoren tot het muziekgezelschap van de Roemeense 'panfluitvirtuoos' Gheorghe Zamfir.

Tijdens het laatste van de zeven Vrijthofconcerten in 2015 hield een inspecteur van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid een controle op de naleving van de arbeidstijdenwet. Hij constateerde dat elf panfluitspelers jonger dan 13 jaar en eentje van 14 jaar optraden waarvoor geen ontheffing was aangevraagd.

Bovendien stonden de twaalf jonge panfluitspelers ook na 23 uur nog op het podium om te zwaaien naar het publiek. Volgens de arbeidstijdenwet moet voor kinderen jonger dan 16 jaar ontheffing bij het ministerie worden aangevraagd en mogen ze na 23 uur helemaal niet meer werken.

'Absurd en flauw'

De inspectie legde Rieu aanvankelijk een boete van ruim 233 duizend euro op, bijna 3000 euro per kind per dag. Na een eerste verweer werd dat bedrag gehalveerd. De orkestleider noemde de boete 'absurd en flauw', en stapte naar de rechter.

Hij zei zich van geen kwaad bewust te zijn. Tijdens een bezoek aan Roemenië had hij de bekende panfluitspeler Gheorghe Zamfir uitgenodigd samen met zijn gezelschap (zowel panfluitspelers als dansers) naar Maastricht te komen. 'Hij wist niet eens hoeveel spelers er zouden komen en hoe oud ze waren', aldus advocaat Sander Lely.

Verantwoordelijkheid

Volgens Rieu hadden de kinderen de tijd van hun leven in Nederland - hij heeft ze zelfs nog naar de Efteling gestuurd. De boete wegens kinderarbeid schoot hem in het verkeerde keelgat. Tijdens de rechtszitting betoogde zijn advocaat dat niet Rieu, maar Zamfir verantwoordelijk was voor de kinderen. Maar de advocaat van het ministerie zei dat er op het podium maar één man de baas is, en dat is Rieu zelf.

De bestuursrechter oordeelde dat het bewijs dat Rieu kan worden aangemerkt als werkgever 'te mager' is. En omdat er geen sprake is van een gezagsverhouding of arbeidsrelatie tussen de orkestleider en de kinderen, heeft hij de boete tegen Rieu onrechtmatig verklaard. 'Dit betekent dat de boete moet worden geacht niet te hebben bestaan', aldus de Roermondse bestuursrechter.

Over de vraag of er sprake was van kinderarbeid, of niet, heeft de rechtbank zich niet uitgelaten. Was het dan Gheorghe Zamfir die als werkgever de wet heeft overtreden door de jonge panfluiters zonder ontheffing te laten spelen op het podium en na 23 uur heeft laten zwaaien naar het publiek? Ook daarover heeft de rechtbank zich niet uitgelaten. 'Het is aan de minister om deze afweging te maken', aldus een woordvoerder van de rechtbank.

Meer over