Andere ogen

Hoe zien we onszelf, en wat denken anderen? Deze week schrijver en wetenschapper RENÉ APPEL (62), van wie zojuist de nieuwe thriller Schone handen is verschenen....

tekst WIM DE JONG

In welke gemoedstoestand heeft u zichzelf hier afgebeeld? Mijn tekentalent is zeer beperkt, maar ik heb geprobeerd wat vriendelijker te kijken dan gebruikelijk. Ik hoor van mensen namelijk dikwijls terug dat ik door mijn gezichtsuitdrukking chagrijnig en moeilijk overkom. Dat is een indruk die ik helemaal niet wíl wekken. Zo ben ik gewoon niet.

Hoe bent u dan wel? Portretteert u zich hier ook met een paar steekwoorden. Ik ben hardwerkend.

Ik probeer vriendelijk te zijn en op een vrolijke manier met mensen om te gaan. En ik denk wel dat mensen mij behoorlijk betrouwbaar vinden.

U heeft een lang cv: docent, wetenschapper, bestuurder, sportverslaggever, thrillerauteur.

Is er een ideaal of beroep waaraan u nog niet bent toegekomen? Ik zou nog graag willen dat er een boek van me in het Engels wordt vertaald, en dat er ooit een film van een van mijn thrillers wordt gemaakt. Maar dat kan ik dus zelf niet bewerkstelligen.

Verder zou ik misschien nog eens bouwkunde moeten gaan studeren, een oud hbs-ideaal. Maar ja, met dat tekentalent van mij...

Waar staat u in het wetenschappelijke en artistieke landschap? Ik ben nu ruim vier jaar van de universiteit weg, en dan gaat het snel: ik heb in de wetenschap nu een absoluut marginale positie. In de Nederlandse thrillerwereld behoor ik tot de kleine top, mag ik wel zeggen.

Wat is een terugkerende reactie van mensen over René Appel? 'Gôh, dat je dat allemaal doet!'

Maar ik werk dus redelijk snel.

Wat is het grootste misverstand over u? Dat ik alleen maar aan het werk ben. Dat is bij lange na niet zo.

Welk talent van uzelf ziet u in uw kinderen terug?

Bij mijn dochter het sociale gevoel, de betrokkenheid.

Mijn zoon kan zich ook goed op een project concentreren en daar hard voor werken.

Wat is minder prijzenswaardig in het karakter van René Appel? Ik kan me snel boos maken. Me ergeren, driftig worden. Irritaties groter maken dan ze zijn. Ik kan ontploffen van binnen, om het maar eens sterk uit te drukken.

Hoe kan men u complimenteren? Met het verhaal dat deze of gene een boek van me niet heeft kunnen wegleggen en het dus in een ruk heeft uitgelezen.

En met de opmerking dat ik zulke fijne kinderen heb. Dat doet me enorm veel. Sinds twee jaar heb ik ook een kleinkind. Als men mij daarmee complimenteert, springt mijn hart misschien nog wel meer open.

U bent al opa. Welke specifieke levenswijsheid kwam in uw geval met de jaren? Hard werken en tegelijk ook leuke dingen doen. Is dat wijsheid genoeg?

Te truttig? En ach, het is niet eens met de jaren gekomen. Ik heb er altijd al zo over gedacht. Op mijn sterfbed zullen mijn laatste woorden waarschijnlijk mijn levenswijsheid vormen.

Wat vinden vrouwen aantrekkelijk aan u? Dat ik vriendelijk ben, en niet 'het mannetje'. Ik kan ook beter met vrouwen opschieten dan met mannen, alhoewel ik een harde grap kan waarderen.

Voor een thrillerauteur bent u niet erg hardboiled.

O nee, dat ben ik volstrekt niet!

Hoe zou het liefst herinnerd willen blijven? Bij mijn kinderen als een fantastische vader. En bij het grote publiek als een uitstekende, Nederlandse thrillerauteur.

Waarom niet als de beste? Dat zijn úw woorden, hoor!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden