And Venus was her nameKali

And Venus was her name: Kali

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Kali van Django Wagner, over een wrede hartenbreekster, is een Nederlandse meezinger ‘met een zigeunersausje’.

null Beeld

Je ging met mijn beste vriend

Waar had ik dat aan verdiend

Django Wagner (2009)

Hulp was niet ver weg toen Django Wagner, handelaar in tweedehands auto’s en tevens kroegzanger, in 2009 vanuit het woonwagenkamp aan het Kremersbos in Nuenen een stap voorwaarts wilde maken. Op zijn debuutsingle Kali speelt het Rosenberg Trio mee, muzikanten in de grote traditie van meestergitarist Django Reinhardt.

Django Reinhardt  Beeld AFP
Django ReinhardtBeeld AFP

Achterneef Stochelo Rosenberg is de gitarist op Kali, neef Martin Wagner de violist. Ze gaven een doorsnee levenslied een impuls die er niet om loog. Het resultaat was een monsterhit, een klassieker op feesten en partijen.

De wrede hartenbreekster die door de Brabantse volkszanger wordt bezongen, heeft niet bestaan. Haar naam is wel uit het leven gegrepen. Een tante van de vader van Django Wagner heette Kali. De naam zou ook een betekenis hebben: donkere, getinte vrouw.

Kali is een Sinti-naam. Sinti is het reizende volk dat eeuwen geleden vanuit India en Pakistan in West-Europa neerstreek, zigeuners met een eigen taal en cultuur. Begin vorige eeuw vestigde een grote groep zich in Nederland.

Drie grootouders van Wagner (1970) waren Sinti. De vierde was een ‘gewone woonwagenbewoner, een reiziger’, zei hij in de Volkskrant. De vraag van de krant of hij is vernoemd naar Sintigitarist Django Reinhardt leverde geen eenduidig antwoord op. ‘Daar ga ik wel vanuit, al hebben mijn ouders het nooit zo gezegd. Het is mooi dat ik ben vernoemd naar de grootste muzikant in de zigeunerwereld’.

Mede dankzij de scheut Sinti werd Kali, in essentie een ontzettend treurig lied (ik-figuur is ten einde raad als hij ziet dat de mooiste vrouw van zijn dromen er met zijn beste vriend vandoor is gegaan), een vrolijke meezinger - een prestatie op zich. Het Nederlandse lied met een zigeunersausje, noemde Wagner het.

Kali werd op Spotify meer dan 18 miljoen keer beluisterd. Op YouTube is de stand 11 miljoen. ‘Als je zoveel mensen een plezier kunt doen, ben je een gezegend man’, zei Wagner in het Eindhovens Dagblad, tien jaar na zijn debuutsingle. Zijn enige doelstelling: ‘De mensen moeten lekker kunnen meezingen in de kroeg of als ze thuis aan het stofzuigen zijn.’

Wagner heeft veel te danken aan Kali. Ze wees hem de weg naar zijn tweede hit, Mooie blauwe ogen, naar een Zilveren Harp en een Edison, een handvol albums én naar een bestaan als artiest. De export van auto’s naar Oost-Europa en Afrika is op een laag pitje gezet. ‘Het is een godsgeschenk dat ik met mijn muziek nu mijn gezin kan onderhouden en het publiek blij maak.’

Een Edison  Beeld
Een Edison

Hij is niet vergeten waar hij vandaan komt. Op Kali (het album) staat ook een versie van zijn debuutsingle in het Sinti. Verwarrend maar spectaculair was de snoeiharde remix die Django Wagner in 2019 opnam met dj Outsiders (Cem Araci).

Twee werelden, die van de hardstyle en het levenslied, smelten samen in 150 beats per minuut. Ook hier steekt Kali iedereen in haar zak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden