Beschouwing

And Venus was her name: Denis

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een popliedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. Wat bezielde Blondie om het nummer Denise om te bouwen tot Denis?

null Beeld

Denis, Denis, oh with your eyes so blue
Denis, Denis, I’ve got a crush on you
Blondie, 1978

Het Amerikaanse zakenblad Forbes trok in 2011 een weinig vleiende beschrijving uit de kast om een boek van Denise LeFrak Calicchio te duiden: ‘Vastgoedporno’. Haar salontafeltegel, Rooftop Gardens: The Terraces, Conservatories and Balconies of New York, barstte uit zijn voegen van de vette kiekjes van terrastuinen van miljonairs en miljardairs, veelal ontworpen door dure landschapsarchitecten en gevuld met buitenissige groenvoorziening.

Volgens Forbes kostte het LeFrak Calicchio (78) geen enkele moeite om kandidaten voor dit boek te vinden, aangezien zij als telg van een miljardairsfamilie, rijk geworden in het New Yorkse vastgoed, behoorde tot de kringen der zeer vermogenden.

Onvermeld in het periodiek bleef echter dat ze is vereeuwigd in de popgeschiedenis. Zij was de Denise die in 1963 de hitparade werd ingezongen door Randy & The Rainbows. Het nummer stroomde uit Neil Levenson nadat hij zijn blonde jeugdvriendin Denise op elegante wijze langs het zwembad had zien lopen.

Denise is een nazaat van vastgoedbaron Samuel Lefrak. Tussen de LeFraks en die andere bekende vastgoedfamilie in New York, de Trumps, bestaan al decennialang nauwe banden. De LeFraks spekten dan ook de verkiezingskas van Donald Trump. Ook de blonde Denise handelde in gebouwen, maar stapte over naar andere rijkeluisspeeltjes: de kunsthandel en de filantropie.

Wat de Amerikaanse band Blondie bezielde om deze Denise om te bouwen tot Denis, de newwavehit uit 1978, zou kunnen uitkomen bij een Franse punker, tevens muze van Andy Warhol. Zijn naam is Denis Quillard (1957-2009), bijgenaamd Jacno en oprichter van de band Stinky Toys. Dat hij de Denis was tot wie Deborah Ann ‘Debbie’ Harry (75) haar deels in het Frans gezongen liefdesverklaring richtte, stond voor Quillard vast.

De geblondeerde zangeres wist niet wat ze met de claim van deze Fransman aan moest, ze kende hem amper. Zelf verklaarde ze in haar autobiografie Face It (2019) altijd al dol te zijn geweest op het nummer Denise. Als eerbetoon ging ze ermee aan de slag: ‘Ik liet de ‘e’ vallen om haar in een Fransman te veranderen en zong twee coupletten in het Frans.’

Denise LeFrak Calicchio. Beeld Getty
Denise LeFrak Calicchio.Beeld Getty

In de jaren negentig kwamen de makers van Denis en de vastgoedfamilie van Denise elkaar toevallig tegen. In The New York Times deed het Blondie-echtpaar Debbie Harry en Chris Stein uit de doeken hoe hun New Yorkse buurt in handen was gevallen van projectontwikkelaars. Hun buurman had een advocaat moeten inhuren om in zijn huis te kunnen blijven wonen.

Om hem financieel te ondersteunen, besloten ze een paar gouden platen te verkopen. Ze kwamen uit bij een uitbater van een rock-’n-rollveiling die getrouwd bleek te zijn met Jacqueline LeFrak, de zus van Denise. Zo grepen de werelden van Blondie en die van de blonde dame bij het zwembad voor even in elkaar.

In een eerdere versie van dit artikel werd de band Stinky Toys foutief The Stinky Boys genoemd.

Dit is de derde aflevering van de serie And Venus was her name - namenliedjes in de popmuziek. Eerder werden Ramona (Alie Roelvink) en Victoria (The Kinks) bezongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden