AND heeft 50 miljoen nodig voor snelle groei

Vijftig miljoen gulden heeft de elektronische uitgeverij AND uit Rotterdam nodig om te groeien tot een onderneming met circa duizend medewerkers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat is de boodschap van AND-directeur H. Abbink. Hij wil met een converteerbare obligatielening 50 miljoen gulden ophalen, evenveel als de hele omzet die AND in 1998 verwacht.

Met dat geld wil het bedrijf begin volgend jaar één of meer 'datafabrieken' openen in lagelonenlanden als China en India. Binnen één tot anderhalf jaar moeten daar vijfhonderd medewerkers een plaats hebben, meer dan de vierhonderd die momenteel bij AND werken, aldus Abbink. 'We hebben meer capaciteit nodig. We moeten sneller groeien', zegt de veertigjarige directeur-oprichter die luttele jaren geleden zijn werknemers nog telde in tientallen.

Wat die nieuwe medewerkers moeten doen is eenvoudig: het invoeren en bewerken van gegevens. Eenvoudige gegevens, zoals namen bijvoorbeeld. 'We willen niet weten wat die namen betekenen, maar alleen of ze bestaan en in welke context ze passen.' Zulke pakketten met namen kan AND verkopen aan Internet-zoekprogramma's die daarmee efficiënter kunnen speuren.

'Het is geen gemakkelijke boodschap om te beschrijven wat we doen', realiseert Abbink zich. Maar na twee jaar op de beurs begint de belegger het langzaam te begrijpen.

Begin dit jaar opende AND een eerste datafabriek in Europa's eigen lagelonenland Ierland. Inmiddels werken daar vijftig man, en dat 'moet heel snel naar 150'. AND 'produceert' ook plaatsnamen, adressen, bedrijven, vliegschema's en wegenkaarten.

Het verzamelen van namen is niet bepaald high tech, maar voorziet in een behoefte. 'Met onze gegevens kunnen bedrijven globaliseren. Ze kunnen in weinig tijd de markt op, omdat ze bij ons informatie over die markt kopen.'

De strategie van AND is om in verschillende landen en talen een set gegevens te kopen, bijvoorbeeld de database van een woordenboek of naslagwerk zoals de Cambridge Encyclopedia, en die te gebruiken als ruggengraat voor een grotere verzameling.

Naast het verzamelen van data ontwikkelt AND ook software en is zelf uitgever van routeplanners. Vijftig miljoen gulden is vijf keer zoveel als AND vorig jaar investeerde in productiemiddelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden