AMUSANT EN SERIEUS

Over vijfhonderd jaar - de wereld zoals wij die kennen is ten onder gegaan aan een galactische burgeroorlog - heeft de mensheid een nieuwe aarde gevonden in een nieuw zonnestelsel....

Mal en zijn loyale crew verdienen de kost met ramkraken enpassagiersvervoer. Als zij een wonderdokter en diens telepathische zus aanboord hebben genomen, krijgen ze de alles controlerende Alliantie achterzich aan. Het labiele meisje is zonder dat zij het zelf weet op de hoogtevan een groot geheim, en moet koste wat het kost onschadelijk wordengemaakt.

Serenity is een spin-off van de Amerikaanse televisieserie Firefly, dietijdens het eerste seizoen wegens tegenvallende kijkcijfers van de buiswerd gehaald. Regisseur en scenarist Joss Whedon, eerder verantwoordelijkvoor de televisie-hits Angel en Buffy the Vampire Slayer, vond dat zijngeesteskind een tweede kans verdiende en vormde de serie om tot film.

De onfortuinlijke voorgeschiedenis ten spijt is Serenity een amusanteruimte-western, vol onderkoelde wisecracks en spectaculaire gevechten. Denadruk ligt op de personages (gespeeld door dezelfde, onbekende acteurs alsin de tv-serie), niet op de special effects.

Achter de leut en de actie zit nog serieuze maatschappijkritiekverborgen ook. Een onderwijzeres legt uit dat de Alliantie de opstandigewilden aan de rand van het zonnestelsel echt de wet niet wil voorschrijven.'We geven ze alleen het goede voorbeeld'. Dat had George Bush ook kunnenzeggen. JPE

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden