NIEUWSDE SCHOOL

Amsterdamse nachtclub De School sluit vanwege financiële problemen

De toonaangevende Amsterdamse nachtclub De School gaat dicht. Vanwege het coronavirus draait de club geen omzet meer. De School kwam recentelijk in opspraak na verwijten dat de organisatie te weinig divers is.

Ingang van nachtclub De School, in Amsterdam-West. Beeld Matthijs Immink
Ingang van nachtclub De School, in Amsterdam-West.Beeld Matthijs Immink

Eigenaren van de Amsterdamse nachtclub, Ernst Mertens (32) en Jochem Wertheimer (36), hebben besloten De School te sluiten. Maandagavond werden tijdens een bijeenkomst de circa honderd personeelsleden daarover ingelicht. De helft van hen zal worden ontslagen.

Sinds halverwege maart draait de nachtclub vanwege het coronavirus geen omzet meer. Zonder succes heeft de directie geprobeerd een huurkorting te bedingen, maar de verhuurder van het pand – de gemeente Amsterdam – kwam de club niet tegemoet. Grootste kostenpost van De School bleven de salarissen van het personeel. Door gebruik te maken van de looncompensatieregeling, werden die voor circa 75 procent gedekt door de staat. Zo ontving de club in maart, april en mei maandelijks bijna 80 duizend euro om de salarissen van het personeel te blijven uitbetalen. Het resterende deel van de loonkosten moest door de club zelf worden bijgelegd. Mede daardoor liep de schuldenlast in vijf maanden op tot enkele tonnen.

Begin juni raakte de nachtclub in opspraak, nadat de leiding zich op 31 mei niet had uitgesproken voor de Black Lives Matter-beweging. In plaats daarvan berichtte de club via Instagram over de heropening van het café. Een stortvloed aan negatieve reacties was het gevolg. Critici, zowel bezoekers als medewerkers, vinden de organisatie te wit. Tijdens een emotionele bijeenkomst op 14 juli kondigde de directie haar vertrek aan. Het dagelijks bestuur zou door de eigenaren worden overgedragen aan een zevental medewerkers, die meer draagvlak hadden. Nu, twee weken later, hebben de eigenaren toch besloten de stekker uit de club te trekken. Ook de zeven medewerkers die het beoogde nieuwe bestuur van de club zouden vormen, zijn ontslagen.

Dat De School onder vuur kwam te liggen, heeft volgens de eigenaren niet meegespeeld in het besluit. Wertheimer: ‘Dat we een mikpunt werden in het antiracismedebat verandert niets aan het perspectief van de club. De coronabesmettingen in Nederland nemen alleen maar toe. We hoopten dat we verder konden, maar deze sluiting is onvermijdelijk. Als we nu geen einde maken aan de nachtclub, moet de gehele BV over een paar maanden een faillissement aanvragen.’ Mertens en Wertheimer bestieren niet alleen een nachtclub, maar ook een aanpalend café en restaurant. Dat blijft voorlopig open. Met de sluiting van de club hopen de eigenaren dat de circa vijftig keuken- en barmedewerkers in dienst kunnen blijven.

De School is de eerste nachtclub die sneuvelt door het coronavirus. In 2019 en 2020 was het de snelste stijger in de ranglijst voor beste clubs ter wereld, opgesteld door het Britse tijdschrift DJ Magazine. De Amsterdamse technotempel stond op de 39ste plaats, de hoogste Nederlandse notering op de lijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden