Amsterdamse galeriehouders eisen terugkeer Benedetti

Twaalf Amsterdamse galeriehouders, waaronder Paul Andriesse en Diana Stigter, eisen met een petitie de terugkeer van Lorenzo Benedetti als directeur van kunstcentrum De Appel. Volgens de groep ondermijnt diens gedwongen vertrek de bijzondere positie die De Appel inneemt in de internationale kunstwereld. Mocht dit bestuur Benedetti's terugkeer in de weg staan, dan eisen de galeriehouders hun aftreden.

Lorenzo Benedetti bekijkt een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders. Beeld anp
Lorenzo Benedetti bekijkt een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar Mark Manders.Beeld anp

Lorenzo Benedetti werd twee weken geleden per direct uit zijn functie gezet, volgens de voorzitter van het bestuur van De Appel, Alexandra van Huffelen, onder anderen omdat het kunstcentrum 'een leider had gemist'. De indieners van de petitie noemen de tot nu toe aangevoerde redenen voor het ontslag onvoldoende overtuigend en vinden dat Benedetti de kans moet krijgen om zich op langere termijn als directeur te profileren.

Vijftien maanden geleden werd de Italiaan met open armen binnengehaald als opvolger van Ann Demeester. Bestuursvoorzitter Alexandra van Huffelen zag in hem toen nog 'een gezichtsbepalende directeur die garant staat voor een dynamisch en innovatief programma dat gericht is op een zowel breed als nationaal publiek'.

Nu zegt Van Huffelen dat het bestuur zich daarin heeft vergist. 'Voor de buitenwereld lijkt het misschien een snelle actie, om Benedetti nu op non-actief te stellen, maar achter de schermen spelen de problemen een half jaar. We hebben al die tijd intensief met Lorenzo gesproken, en veel tijd geïnvesteerd om vooruitgang te boeken, maar resultaat bleef uit.'

Een verlies
Ook elders in de kunstwereld werd met verbazing gereageerd op het nieuws. Domeniek Ruyters, hoofdredacteur van het kunsttijdschrift Metropolis M, schrijft: 'Zoals Lorenzo Benedetti tref je ze niet veel meer: curatoren die als een sparring partner van de kunstenaar tentoonstellingen naar grote hoogte weten te brengen'.

Hester Alberdink Thijm, directeur van Akzo Nobel Art Foundation en adviseur van het Mondriaanfonds, noemt het vertrek van Benedetti een verlies voor de Nederlandse kunstwereld: 'Lorenzo's werkwijze is al jaren baanbrekend. Zien we nog steeds niet dat we mensen zoals Lorenzo hard nodig hebben om Nederland weer internationaal op de kunstkaart te zetten?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden