Nieuws

Amsterdams kunstinitiatief W139 veilt werk van ongenoemde kunstenaars

Kunstenaarsinitiatief W139 veilt werk van ongenoemde kunstenaars voor het eigen voortbestaan. De Amsterdammers verloren per 2021 hun gemeentelijke subsidie.

Jasmijn Huisman
Werk van (nog) onbekende kunstenaars dat zal worden geveild. Beeld
Werk van (nog) onbekende kunstenaars dat zal worden geveild.

Het Amsterdamse kunstenaarsinitiatief W139 houdt zondag een veiling voor het eigen voortbestaan. De 170 kunstwerken worden geveild zonder dat de bieder de naam van de makers weet. Onder andere Fiona Tan, Iris Kensmil, Melanie Bonajo hebben werk beschikbaar gesteld.

W139 is een van de laatste plekken voor hedendaagse kunst in de binnenstad van Amsterdam. Het initiatief staat op omvallen omdat het sinds 2021 geen subsidie meer ontvangt van de gemeente Amsterdam. Dat leidde tot veel verontwaardiging in de kunstsector.

De veiling, onder de noemer Love for Sale, wordt uitgevoerd door Dead Darlings, een kunstveilingsinitiatief van vier vrouwelijke kunstenaars. De namen van de kunstenaars van wie werk wordt geveild, zijn weliswaar bekend gemaakt, maar bieders weten niet welk werk bij welke maker hoort.

Dead Darlings kiest voor die formule omdat ze kritisch zijn over het ‘kopen met je oren’-principe: mensen zouden een werk niet moeten kopen omdat ze horen dat de kunstenaar bekend is, maar omdat het werk zelf ze aanspreekt. Bovendien biedt die formule een kans aan jonge en onbekende kunstenaars.

Dit gedachtegoed sluit aan bij W139. W139 is een springplank geweest voor talenten. Het instituut wil kunstenaars de vrije hand geven door hen zonder restricties te laten experimenteren. Daarmee trekt het instituut nieuwe kunstgeneraties aan en vormt het volgens verschillende museumdirecteuren de voedingsbodem voor de Nederlandse kunstwereld. Het Amsterdamse Fonds voor de Kunst was juist kritisch over dit experimentele gehalte.

Talkshow Stampa zendt zondag acht uur lang een videocast uitzenden waarbij de benefietveiling een centrale rol vervult en de teller wordt bijgehouden. Stampa wil zo op Valentijnsdag niet alleen de liefde verklaren aan W139, maar ook aan kunst, cultuur en de stad Amsterdam.

null Beeld

Dit schreven we eerder over W139
In W139 gebeuren verrassende dingen juist omdat kunstenaars de baas zijn.

Een kunstenaarsinitiatief dat de veertig jaar haalt is uitzonderlijk, maar W139 lukte het.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden